Hjem Nyheter Europa Valget i Polen – Polens fall?

Valget i Polen – Polens fall?

POLEN Søndag 15. oktober ble det avholdt valg i Polen. Det sittende regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) ligger an til å få 36,8%, og blir dermed fortsatt det største enkeltpartiet, men de har gått noe tilbake fra forrige valg, og det er nå tett løp mellom den høyrenasjonalistiske regjeringskoalisjonen og den liberale opposisjonen.

Valg i Polen - PiS
Lov og rettferdighet (PiS). Foto: Skjermdump / Youtube.

Valget i Polen i år har blitt regnet som det viktigste valget siden kommunismens fall i 1989. Nå håper EU på høyrepopulismens fall.

Borgerplattformen med tidligere EU-president Donald Tusk i spissen ligger an til å få 31,6% oppslutning. Derimot ligger det an til at de tre liberale opposisjonspartiene vil få 248 av 460 seter i den polske nasjonalforsamlingen. Det betyr i så fall et regjeringsskifte, og at Donald Tusk vil bli Polens nye statsminister. I så fall kan det bli Polens fall, og det polske folkeutbyttet og LGBTQ+ indoktrinering kan dermed starte for fullt i Polen også. Tusk har også lovet å gjenopprette det gode forholdet til EU etter flere år med PiS-styre, og ikke minst gjøre abort lovlig igjen.

Lenge lå det an til at Konfederacja ville få rundt 15% oppslutning, men ender trolig på 6,2%, rett over sperregrensen på 5%. Nesten halvparten av menn mellom 18 og 39 år sa før valgdagen at de ville stemme på Konfederacja. Konfederacja blir omtalt som et høyreekstremistisk, nasjonalistisk og libertariansk parti, og har tidligere kommet med uttalelser som har fått venstreekstremister til å hoppe i stolen, som blant annet «Vi vil ikke ha jøder, homoseksuelle, aborter, skatter eller EU».

Den liberaldemokratiske propagandamaskinen i Vest-Europa har gått for fullt før valget, for å presse Polen til å stemme på den liberale opposisjonskoalisjonen. «Valget står mellom demokrati og autokrati» har vært en populær overskrift i mediene de siste dagene.

Valgkampen i år har i stor grad handlet om innvandring. «Manipulerte» videoer (som norsk presse kaller det) av flyktningstrømmer med påskrifter som «Invasjon! De Kommer!» har vært en gjenganger i valgkampen til PiS og høyrekoalisjonen.

Den polske regjeringen skal også ha holdt folkeavstemninger i forbindelse med valget 15. oktober. Polens sittende statsminister Mateusz Morawiecki (PiS) sa at spørsmålet som ble stilt velgerne, lyder som følger: «Støtter du at tusener av ulovlige innvandrere fra Midtøsten og Afrika skal slippes inn i landet i tråd med EU byråkratiske vedtak om tvungen fordeling?»

Videobudskapet om folkeavstemning ble fulgt av bilder av brennende biler og gateopptøyer av rasefremmede i det vestlige Europa. Partileder Jaroslaw Kaczynski spør så: «Vil du at dette skal skje i Polen også? Vil du ikke lenger være herre i eget hus?»

Det skal også ha blitt sendt bombetrusler til tre ulike valglokaler i Warszawa, som resulterte i at flere måtte evakueres, meldte Polsk politi søndag kveld.