Hjem Nyheter Norden Valgobservatør om det svenske valget: «Aldri sett noe så udemokratisk»

Valgobservatør om det svenske valget: «Aldri sett noe så udemokratisk»

0

VALGET En valgobservatør fra Danmarks OSSE-delegasjon sier at det svenske valget er det mest udemokratiske han noensinne har sett.

Før riksdagsvalget i Sverige sendte det internasjonale samarbeidsorganet OSSE for første gang valgobservatører til Sverige, noe som man vanligvis gjør til land med mistenkt korrupsjon og utbredt valgfusk.

En av valgobservatørene er den danske politikeren Michael Aastrup Jensen, som nå retter hard kritikk mot det svenske valgsystemet:

– Under alle valgobservasjoner jeg har vært med på har jeg aldri sett et valg så udemokratisk som det svenske, sier han til TT.

Aastrup Jensen har tidligere observert valg i Russland og unge demokratier i Øst-Europa, men har aldri sett lignende uregelmessigheter. Han skal ta opp spørsmålet om hvordan det svenske valgsystemet fungerer på neste møte i Europarådet.

Det han fremfor alt legger anmerkning på er at stemmesedlene i Sverige ligger helt åpent i valglokalet. Han reagerer også sterkt på hvordan «partisoldater» står utenfor valglokalene og forsøker å presse stemmesedler på velgerne.

– Vi må sende skarpest mulig signal til Sverige om at de skal innføre regler som vi har i Danmark og så godt som alle andre land i verden, sier Aastrup Jensen.

EU-kommisjonen har allerede tidligere rettet hard kritikk mot det svenske valgsystemet. På valgdagen ble det også publisert mengder av rapporter om valgfusk på sosiale medier.

 

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg