Hjem Nyheter Valgseier for tidligere regjeringspartier i Nederland

Valgseier for tidligere regjeringspartier i Nederland

NEDERLAND Ifølge resultatet i det nederlandske valget går de tidligere regjeringspartiene frem noe.

Største partier per kommune, valget i Nederland 2021.
Foto: Ætoms (CC BY-SA 4.0).

I det nederlandske valget, som ble gjennomført i løpet av tre dager med henvisning til koronaviruset, styrkes flere av de tidligere regjeringspartiene. De liberale partiene VVD og D66 går fra 33 respektive 19 til 35 respektive 23 av de 150 mandatene, mens kristendemokratene CDA taper fra 19 til 15 mandater. Det mindre kristendemokratiske partiet ChristenUnie beholder sine 5 mandater.

Blant de høyrepopulistiske partiene har Geert Wilders’ parti PVV gått tilbake fra 20 til 17 mandater, mens Thierry Baudets parti FVD går fra 2 til 8 plasser samtidig som JA21 kom inn med tre mandater.

På venstresiden går Groenlinks tilbake fra 14 til 8 mandater, samtidig som sosialistiske SP går fra 14 til 9 plasser i parlamentet. Dermed er sosialistpartiet nå like stort som sosialdemokratiske PvdA.

Hvordan regjeringsdannelsen skal gå er noe uklart. Det som virker være klart er at VVDs leder Mark Rutte vil fornye samarbeidet med D66 og CDA, men muligens ikke med ChristenUnie. VVD, D66 og CDA har ifølge det tidlige valgresultatet tatt 75 mandater. Det føres nå samtaler med mindre partier, som det kristne partiet SGP og bondepartiet BBB.