Hjem Nyheter Våpen «levert til Ukraina» er til salgs på mørkenettet

Våpen «levert til Ukraina» er til salgs på mørkenettet

VÅPENBISTAND Krigsdroner som Phoenix Ghost og Switchblade, sofistikerte våpensystemer som Javelin og NLAW, samt M4-automatgeværer med ammunisjon er tilfeldigvis forsvunnet. Antipersonal-miner er det også tilfeldigvis tomt for.

Krigsdronen Phoenix Ghost – funnet på mørkenettet! Foto: Skjermbilde YouTube

De kostbare leveransene av «dødelig bistand» til Ukraina fra USA, Storbritannia, Sverige og flere andre land ser ut til å ha ført til nye markeder for våpenhandel på mørkenettet.

Det rapporteres om at det ikke bare blir tilbudt håndvåpen eller kroppsrustninger, men også sofistikerte våpensystemer som Javelin og antitanksystemet NLAW – samt krigsdroner som Phoenix Ghost og Switchblade.

Russia Today (RT) påpeker at det uansett ikke helt kan utelukkes at selgerne, når det kommer til stykket, ikke har de lovede våpnene på lager, da avisens etterforskere aldri har gjennomført et kjøp. Og bedrageri er et vanlig fenomen på mørkenettet.

Krigsdronen koster 4000 dollar

RT tok kontakt med en av de nevnte selgerne via en markedsplass på mørkenettet og ble enige om kjøpet: Til en pris på 4000 dollar ble krigsdronen Phoenix Ghost solgt, et våpen utviklet av USA.

Journalistene, som utga seg for å være interesserte kjøpere, uttalte også at de var interessert i et parti amerikanske M18A1 Claymore antipersonellminer, men ble fortalt at disse var midlertidig utsolgt.

Når det gjelder dronen, forsikret selgeren at den ville bli plassert på en lagringsplass, samt at dens koordinater og bildet av området ville bli delt etter betaling var gjennomført – en ordning som garanterer sikkerheten til begge parter. Pakken skal graves ned i bakken i skogen, forklarte han.

På spørsmål om Phoenix Ghost kunne leveres til et område utenfor Ukraina, nærmere bestemt den polske grensebyen Przemysl, svarte han at dette ikke ville være et problem, men ville koste 1000 dollar ekstra.

Dette, ifølge nyhetssiden, indikerer at de ukrainske våpensmuglerne allerede kan ha etablert kontakter med grensevakter, og at de kan komme seg inn og ut av Polen uten komplikasjoner.

M4 automatgevær med ammunisjon tilfeldigvis borte

RT har også kommunisert med en annen forhandler som anvender kallenavnet «Weapons Ukraine», og som var ute etter å selge partier av USA-produserte kroppsrustninger til en pris av 1 500 dollar for fem enheter, samt M4 automatgeværer med lyddempere og tilhørende hundre kuler for 24 000 dollar per sett.

Samme person tilbød også et bredt utvalg av gamle russisk- og sovjetproduserte våpen, inkludert AK-47 angrepsrifler, håndvåpen, granater og skarpskytterrifler.

Markedsprisene viste seg å være bemerkelsesverdig lave. For eksempel selges det britiskproduserte anti-tank-systemet NLAW på mørkenettet for bare 15 000 dollar, mens et lovlig anskaffet anti-tank-våpen for kjøperen innebærer en utgift på alt fra 30 000 til 40 000 dollar.

Advarsel fra Interpol

I forrige måned advarte lederen av Interpol, Jürgen Stock, at konflikten i Ukraina ville føre til at mange våpen dukker opp på det svarte markedet. Han skrev:

Kriminelle grupper prøver å utnytte disse kaotiske situasjonene og tilgjengeligheten av våpen, inkludert de som brukes av militæret og inkludert tunge våpen. Disse vil være tilgjengelig på det kriminelle markedet og vil skape en utfordring.

Interpol-sjefen la til at disse våpnene kunne «markedsføres ikke bare til naboland, men til andre kontinenter».

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa i mai at han hadde diskutert med Ukrainas president Volodymyr Zelensky og forsvarsminister Aleksey Reznikov om viktigheten av å spore og beskytte amerikanske våpen, hvorpå de da forsikret ham om at de vil sørge for at ansvaret er der.

Moskva har advart om tilførsel av vestlige våpen til Ukraina, og hevdet at det bare vil forlenge kampene – samtidig som det øker risikoen for en direkte militær konfrontasjon mellom Russland og NATO.