Hjem Nyheter Varg Vikernes på ukrainsk «dødsliste»

Varg Vikernes på ukrainsk «dødsliste»

UTENRIKS I Ukraina har et stort antall mennesker blitt satt på en liste som fiender av landet og deretter krysset av når de dør. De siste dagene har black metal-ikonet Varg Vikernes kommet på listen, i tillegg til muligens pave Frans.


På et Kiev-basert nettsted kalt «Mirotvoret» er det en database med et stort antall navn og personlig informasjon om mennesker rundt om i verden som er identifisert som «fiender av Ukraina». Disse spenner fra politikere til journalister og verdensledere som har kommet med politiske uttalelser på en måte som regimet i Kiev motsetter seg. Ifølge flere rapporter er det en forbindelse til Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU, som blant annet finansierer nettstedet.

Når noen i databasen dør, blir de ikke fjernet, men bare krysset ut, noe som skjedde med den russiske filosofen Aleksandr Dugins datter Daria Dugina i forbindelse med hennes død i et terrorangrep utenfor Moskva i 2022. På «Mrotvoret» hevdes det imidlertid at Dugina ble «likvidert av sikkerhetstjenestene i det fascistiske Russland på grunn av uenigheter», selv om selv CIA har uttalt at Kiev sto bak attentatet.

Daria Duginas bilde ble krysset over da hun ble drept.

Andre kjente personer på dødslisten inkluderer den amerikanske journalisten Tucker Carlson, som er anklaget for «offentlig støtte til russisk aggresjon og drap på ukrainske borgere», Ungarns statsminister Viktor Orban, som er anklaget for å «delta i humanitære angrep mot Ukraina» og «nazistisk og fascistisk propaganda», og rockelegenden og Pink Floyd-grunnleggeren Roger Waters, som er identifisert som en «antisemitt» og «deltakelse i forsøk på å legitimere Russlands annektering av Krim».

Den siste tiden har det sirkulert skjermdumper fra Mirotvoret med to nye kjente personer, nemlig pave Frans og black metal-musikeren og opinionsskaperen Varg Vikernes. Paven blir utpekt som en fiende av Ukraina fordi han i et nylig intervju uttrykte at Ukraina «må vise mot til å heve det hvite flagget» og forhandle med Russland, for å unngå ytterligere massedød og en potensiell tredje verdenskrig.

I skrivende stund finnes imidlertid ikke paven i databasen, noe som betyr enten at alle skjermbildene som er spredt er falske eller at han er fjernet fra Mirotvoret – noe som har skjedd tidligere etter at en publikasjon fikk skarp internasjonal kritikk.

Skjermbildet av pave Frans i Mirotvorets som har blitt sirkulert kan være falskt.

Vikernes har imidlertid blitt bekreftet i databasen en stund, der han beskrives som en «nyhedensk og nynazist» samt en «norsk musiker» som anklages for blant annet «anti-ukrainsk propaganda» og for å «benekte russisk aggresjon».

Varg Vikernes på Kievs «dødsliste».

Dette ble etterfulgt av en oppfordring til «rettshåndhevelsesmyndigheter» over hele verden om å «vurdere denne publikasjonen på nettstedet som en uttalelse om at denne borgeren begikk en bevisst handling mot Ukrainas nasjonale sikkerhet, fred, menneskelig sikkerhet og den internasjonale rettsstaten, samt andre forseelser».