Hjem Nyheter Globalt Veganere og vegetarianere har 43% større fare for beinbrudd i kroppen

Veganere og vegetarianere har 43% større fare for beinbrudd i kroppen

4

HELSE Den hittil største og mest omfattende studien foretatt til nå vedrørende emnet viser at veganere og vegetarianere har en betydelig større sjanse for å pådra seg beinbrudd, grunnet mangelfullt næringsinntak. Studien fant at veganere og vegetarianere har hele 43% større sjanse for beinbrudd, spesielt i hofte, føtter og rygg.

I en studie publisert i tidsskriftet BMC Medicine 23. november 2020, viser det statistiske materialet at vegetarianere og veganere har henholdsvis 4,1 og 19,4 ganger flere tilfeller av beinbrudd, enn kjøttetere. 55 000 briter har mellom 1993 og 2001 besvart spørsmål vedrørende egen diett og helse. Gruppen ble fulgt opp i 2010 og 2016 med oppfølgingsstudier, før resultatet ble analysert og nå publisert. Studien har tatt høyde for BMI og inntak av protein og kalsium gjennom dietten, men ikke om protein og kalsium ble tilført gjennom tilskudd.

Det man imidlertid vet er at kalsium fra planter tas betydelig dårligere opp i organismen enn fra kjøtt og melk, slik at selv om planter som eksempelvis spinat i seg selv inneholder store mengder kalsium, så vil oxalater i de samme spinatbladene binde mineraler som kalsium, jern og zink og gjøre at disse ikke frigjøres og absorberes av kroppen. Frukten, grønnsaken og planten annullerer selv de potensielt helsebringende kvalitetene den måtte ha ved at disse ikke lar seg nyttiggjøre, men faktisk kan være helseskadelige, ifølge ernæringsfysiolog Shawn Wells. Årsaken er blant annet at disse matgruppene ikke har naturlige forsvar mot å bli spist, de har derfor utviklet enten gift eller i det minste umuliggjort å nyttiggjøre seg av dets næringsstoffer i noen større grad. Supplementer, som mineraltilskudd, kan til en viss grad benyttes, men er anbefalt kun ved mangelsykdommer, siden ensidig supplement inntak kommer i konflikt med det øvrige næringsinntaket og forstyrrer dette (f.eks. B12-supplement av veganere), ifølge Katherine Tucker, professor i ernæringsepidemiologi ved universitetet i Massachusetts.

Livsstilen til veganere og visse kategorier av vegetarianere kan sammenlignes med dødssonen på Mount Everest: kroppen brytes sakte ned og dør, og man kommer inn i en terminal spiral hvor de ulike faktorene påvirker hverandre negativt. Likevel, dette har med evolusjonsbiologi å gjøre og unntak finnes. Derfor, det viktigste er å lytte til kroppens signaler.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Harald Feide
Harald Feide
2 år siden

Å promotere en nesten eksklusiv plantediett er direkte skadelig for vårt folk. Folk glemmer at store deler av Europa er preget av ekstrem kulde på vinterstid, noe som gjør kjøtt og fisk noen av de eneste tilgjengelige matkildene som finnes. Animalsk mat er dessuten livsviktig for kroppen, i henhold til de fettløselige vitaminene A og D, i tillegg til fettstoffene DHA og EPA, hvor de sistnevnte kun finnes i animalske produkter. Hvis man ønsker å tenke på dyrevelferd, kan man heller kjøpe fra små og lokale gårder, eller endra bedre; starte en selv!

Sist endret 2 år siden av Harald Feide
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Veganere er noen av de mest usunne mennesker som finnes, og trolig er en stor del av feks Antifa i USA veganere(de ser slik ut). Mennesket er skapt til å ete plantebasert mat, men som store aper eter vi gjerne kjøtt også når det er tilgjengelig, især stekt kjøtt. Så gjennom århundrer, ja årtusener, har vi tilpasset oss en kost bestående både av planter, brødmat, frukt OG kjøtt, samt fisk og annen mat fra havet. Kroppen trenger et balansert kosthold, og proteinrik mat finnes hovedsaklig i animalsk form. Kun frukt og grønnsaker styrker ikke sjelett eller benbygning og ledd, tvert… Les mer »

Gjermund Hougen
Gjermund Hougen
2 år siden

Allikevel promoteres veganisme som kan redde verden (og mennesker), men det er vel noe myndighetene bruke for å skade vår helse slik at vi blir lettere å hanskes med (agenda 30)?

Gjallarhorn
Gjallarhorn
2 år siden

Mennesket er skapt for å spise kjøtt.