Hjem Nyheter Globalt Veganere og vegetarianere har 43% større fare for beinbrudd i kroppen

Veganere og vegetarianere har 43% større fare for beinbrudd i kroppen

HELSE Den hittil største og mest omfattende studien foretatt til nå vedrørende emnet viser at veganere og vegetarianere har en betydelig større sjanse for å pådra seg beinbrudd, grunnet mangelfullt næringsinntak. Studien fant at veganere og vegetarianere har hele 43% større sjanse for beinbrudd, spesielt i hofte, føtter og rygg.

I en studie publisert i tidsskriftet BMC Medicine 23. november 2020, viser det statistiske materialet at vegetarianere og veganere har henholdsvis 4,1 og 19,4 ganger flere tilfeller av beinbrudd, enn kjøttetere. 55 000 briter har mellom 1993 og 2001 besvart spørsmål vedrørende egen diett og helse. Gruppen ble fulgt opp i 2010 og 2016 med oppfølgingsstudier, før resultatet ble analysert og nå publisert. Studien har tatt høyde for BMI og inntak av protein og kalsium gjennom dietten, men ikke om protein og kalsium ble tilført gjennom tilskudd.

Det man imidlertid vet er at kalsium fra planter tas betydelig dårligere opp i organismen enn fra kjøtt og melk, slik at selv om planter som eksempelvis spinat i seg selv inneholder store mengder kalsium, så vil oxalater i de samme spinatbladene binde mineraler som kalsium, jern og zink og gjøre at disse ikke frigjøres og absorberes av kroppen. Frukten, grønnsaken og planten annullerer selv de potensielt helsebringende kvalitetene den måtte ha ved at disse ikke lar seg nyttiggjøre, men faktisk kan være helseskadelige, ifølge ernæringsfysiolog Shawn Wells. Årsaken er blant annet at disse matgruppene ikke har naturlige forsvar mot å bli spist, de har derfor utviklet enten gift eller i det minste umuliggjort å nyttiggjøre seg av dets næringsstoffer i noen større grad. Supplementer, som mineraltilskudd, kan til en viss grad benyttes, men er anbefalt kun ved mangelsykdommer, siden ensidig supplement inntak kommer i konflikt med det øvrige næringsinntaket og forstyrrer dette (f.eks. B12-supplement av veganere), ifølge Katherine Tucker, professor i ernæringsepidemiologi ved universitetet i Massachusetts.

Livsstilen til veganere og visse kategorier av vegetarianere kan sammenlignes med dødssonen på Mount Everest: kroppen brytes sakte ned og dør, og man kommer inn i en terminal spiral hvor de ulike faktorene påvirker hverandre negativt. Likevel, dette har med evolusjonsbiologi å gjøre og unntak finnes. Derfor, det viktigste er å lytte til kroppens signaler.