Hjem Nyheter Venezuelas opposisjon ønsker å knytte landet til Israel

Venezuelas opposisjon ønsker å knytte landet til Israel

0

VENEZUELA Venezuelas selverklærte president, Juan Guaidó, har annonsert en normalisering av de diplomatiske forbindelsene med Israel, som har vært brutt siden 2009.

Juan Guaidó. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Etter at Hugo Chávez brøt alle forbindelser på diplomatisk nivå med Israel, etter landets angrep mot Gaza i 2008–2009, signaliserer den selverklærte aspirerende presidenten av Venezuela, Juan Guaidó, en normalisering av forbindelsene.

Situasjonen er fortsatt høyst uavklart i Venezuela etter at USA, Israel, Storbritannia og flere andre europeiske nasjoner anerkjente den selvutnevnte utfordreren for presidentembetet, Juan Guaidó, som Venezuelas de facto nye president. Landets demokratisk valgte president, Nicolas Maduro, har fortsatt støtte fra Kina og Russland.

I et intervju med  den israelske avisen Israel Hayom erklærer Guaidó at båndene til Israel er på vei til å normaliseres, blant annet ved at kretsen rundt Guaidó vil sende en ambassadør til Israel og med et ønske om at Israel vil gjøre det samme i retur. Flyttingen av den venezuelanske ambassaden til Jerusalem vurderes også. Dette er en av de første utenrikspolitiske programerklæringene som har kommet fra Guaidó, og det kommer før det overhodet er sikkert at han får makten, og mens landet han ønsker å styre har akutte og alvorlige innenrikspolitiske problemer.

Det er ikke kjent hvorfor Guaidó prioriterer å stille til intervju i en israelsk avis, og for avisens vedkommende handler intervjuet utelukkende om Guaidós syn på Israel. Hugo Chávez uttalte for øvrig før han døde i 2013 at Mossad hadde et ønske om å drepe ham og at Israel støttet opposisjonen.