Hjem Nyheter Venstreekstrem vold i Hamburg

Venstreekstrem vold i Hamburg

OPPTØYER Den tyske byen Hamburg er totalramponert etter flere dager med venstreekstreme opptøyer i forbindelse med G20-toppmøtet.

I Hamburg har iløpet av den siste uken 476 politimenn blitt skadet, og omfattende bilbranner og plyndring av butikker har forekommet som følge av venstreekstrem vold i anledning G20-toppmøtet. 186 personer er arrestert og 225 anholdt, og 37 arrestordrer er utstedt i det som skal være den største politiinnsatsen i Hamburg i etterkrigstiden, med 20 000 politimenn utstasjonert. En 27-åring er siktet for mordforsøk etter å ha skadet synet til to helikopterpiloter ved hjelp av en laserstråle.

Ifølge politipresident Ralf Martin Meyer dreier det seg om venstreorienterte ekstremister som er trent i gatekamp, hvilket er grunnen til at de ofte ikke blir tatt.

Innsatsleder Hartmut Dudde forklarer at en video tatt med infrarødt kamera fra et helikopter viser personer som kaster stein, glass og andre gjenstander fra et hustak mot politimenn og vannkanonbiler ved gaten Schulterblatt. I den samme gaten blir barrikader reist og påtent, og forretninger plyndret. En mann som kaster en Molotovcocktail på en vannkanonbil er også synlig, og en stålkule, som antas å være skutt med presisjonssprettert, viser seg å ha penetrert vannkanonbilens panser.

— Det som fant sted i forskansningene var ingen demonstrasjon. Retten til forsamlingsfrihet har alltid måttet utkjempes – men ikke av kriminelle, men av borgere, sier advokat Gabriele Heinecke.

En talsmann for SPD, Johanns Kahrs, retter kraftig kritikk mot partiet Die Linke (på norsk Venstre) i etterkant av opptøyene.

— Det er synd at Die Linke ikke er beredt på og i stand til å fordømme vold som vold. I stedet relativiserer og bagatelliserer de hensynsløs kriminalitet, sier han til den tyske avisen Welt. Han sier videre at det er fullstendig uakseptabelt når Die Linke angriper politiet.

— Die Linke gjør narr av politiet, i stedet for å ta hånd om ofrene. Die Linke vet ikke hvilken side de skal stå på – på de gale radikales side, som har kommet hit overalt fra, eller med folket som fredelig bor her, arbeider her, betaler skatt og hvis biler nå har blitt påtent.

Kilder:
Wenn die Verrohung zum Zeitgeist wird
„Die Linke hat sie nicht mehr alle, sie verharmlost die Kriminalität«