Hjem Nyheter Norden Venstreekstremist tiltalt for våpenlager – «ideologisk motivert i et kriminelt miljø»

Venstreekstremist tiltalt for våpenlager – «ideologisk motivert i et kriminelt miljø»

2

VENSTREEKSTREMISME En voldelig venstreekstremist er i Sverige tiltalt for å ha oppbevart flere grovkalibrede automatgevær. Med i våpenlageret ble det også funnet politiuniform og parykk.

Illustrasjonsbilde

Det var i juni i fjor at politiet ble advart om at en container full av våpen hadde blitt funnet i den svenske byen Taberg utenfor Jönköping. Det var en innbruddsbande som hadde brutt seg inn i containeren, som i tillegg til våpen også inneholdt en politiuniform, parykker og løshår.

Sammen med det svenske sikkerhetspolitiet Säpo gjorde politiet en grundig etterforskning og har knyttet en mann til ikke bare våpenfunnet i containeren, men også andre våpenfunn og en veske i skogen på Bondeberget, som hadde blitt funnet av orienteringsløpere. Vesken inneholdt et komplett funksjonsdyktig halvautomatisk AR-15 gevær, våpendeler til denne geværtypen og tilhørende verktøy, samt magasiner og patroner til geværet.

I containeren og andre steder i Taberg ble det også funnet våpendeler som kunne settes sammen til fem fullstendige AR-15-gevær samt et grovkalibret halvautomatisk gevær av typen AR-10.

– Utredningen viser at det funksjonsdyktige våpenet av typen AR-15 har blitt satt sammen og blitt ferdigstilt inne i containeren og at det deretter har blitt avfyrt. Øvrige oppdagede deler av samme geværtype hadde kunnet blitt satt sammen til fire fullt funksjonsdyktige våpen. Det er snakk om våpen av spesielt farlig natur, sier kammeranklager Petra Schöniger, som er ansvarlig for etterforskningen.

Den 32 år gamle mannen som nå er siktet for grov våpenkriminalitet er en venstreekstremist med tilknytning til det såkalte autonome miljøet. Han har tidligere vært mistenkt for vold mot tjenestemann og voldsom motstand i sammenheng med en demonstrasjon arrangert av det nå nedlagte Svenskarnas parti i Jönköping 1. mai 2014. Utredningen ble den gang lagt ned etter at foreldelsesfristen gikk ut.

– Jeg mener at mannen kan kobles til disse funnene på flere måter. Blant annet finnes tekniske bevis som knytter ham til containeren, det funksjonsdyktige geværet og funnet på Bondeberget, sier Schöniger.

I tillegg til venstreekstremisten som nå er siktet har flere andre venstreekstremister vært varetektsfengslet i forbindelse med etterforskningen.

Utredningen gir imidlertid ikke svar på hva våpnene skulle brukes til, og hvorvidt de voldelige venstreekstremistene planla terrorattentat er dermed foreløpig uklart.

– Utredningen gir dog sterk støtte for at den tiltalte mannen har koblinger til det autonome miljøet, hvilket er en av grunnene til at jeg anser at forbrytelsen bør bedømmes som ekstremt grovt. For ikke å forutse prøvingen i domstolen har jeg ikke til hensikt å gå inn på noen nærmere detaljer rundt dette til dags dato, sier Schöniger.

Ifølge tiltalen bør forbrytelsen regnes som ekstremt grov ettersom den er ideologisk motivert i et kriminelt miljø:

Forbrytelsen bør bedømmes som ekstremt grov ettersom det har vært snakk om et stort antall våpen av spesiell farlig natur samt ettersom besittelsen har vært av spesiell farlig art, spesielt da forbrytelsen har vært ideologisk motivert og våpnene vært i besittelse i et kriminelt miljø hvor de kunne ha kommet til kriminell bruk.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Haraldsson
Haraldsson
3 år siden

Snakkes det om forbud av venstreekstreme organisasjoner? Blåser MSM dette opp med krigsoverskrifter som «Voldsforherligende venstreekstreme nykommunister» ruster opp til væpnet revolusjon – PST, politikere og folket er svært bekymret…»?

Nei? Tenkte meg det.

Håkon
Håkon
3 år siden

Dette er vel bare tuppen av isfjellet der borte.
Når folk flykter tilbake til Somalia som jeg har lest om tidligere, så er det no riv ruskende galt, søta bror x)