Hjem Nyheter Venstreekstremist unngår fengsel ved å bli valgt inn i Europaparlamentet

Venstreekstremist unngår fengsel ved å bli valgt inn i Europaparlamentet

VENSTREEKSTREMISME Den italienske venstreekstremisten Ilaria Salis risikerte 20 års fengsel for en rekke voldshandlinger i Ungarn. Men takket være Europaparlamentet har hun nå fått immunitet.

Den 40 år gamle venstreekstremisten Illaria Salis var mistenkt for drapsforsøk i Ungarn.

Den tyske AFA-gruppen «hammergjengen» sto bak en voldsbølge som rammet Ungarn i fjor. En gruppe internasjonale voldelige ekstremister reiste til Budapest 11. februar for å angripe politiske motstandere. Årsaken var at nasjonalister den dagen rettet oppmerksomheten mot et heroisk forsøk fra tyske og ungarske soldater på å bryte Den røde armés beleiring av Budapest i 1945.

Venstreekstremistene utførte flere voldshandlinger, blant annet mot vanlige ungarere som ikke hadde noe med feiringen å gjøre. Ungarsk politi klarte imidlertid å arrestere to tyskere og en italiensk kvinne ved navn Ilaria Salis mistenkt for angrepene. I ettertid har også en av Europas mest ettersøkte terrorister, tyskeren Johann «Gucci» Guntermann, blitt pekt ut som lederen for de voldelige angrepene.

Nå melder Euronews at Salis er løslatt fra husarrest i Ungarn, der hun har sittet fengslet i 15 måneder i påvente av tiltale for blant annet drapsforsøk. Årsaken er at hun ble valgt inn i Europaparlamentet for et rødgrønt italiensk venstreparti kalt Alleanza Verdi e Sinistra (ACP) og dermed vant immunitet mot rettsforfølgelse.

Salis får nå et flott kontor i Brussel og sitter i samme partigruppe som det svenske Miljöpartiet og de nyvalgte medlemmene Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin og Pär Holmgren.

Siden Salis var mistenkt for en alvorlig forbrytelse, ble hun opprinnelig varetektsfengslet, men da bilder av den venstreekstreme kvinnen i lenker spredte seg til Italia, protesterte italienske politikere så mye at hun i stedet ble flyttet til husarrest.