Hjem Nyheter Venstrepopulistisk nykommer støttes av stadig flere tyskere

Venstrepopulistisk nykommer støttes av stadig flere tyskere

TYSKLAND Tidligere Die Linke-politiker Sahra Wagenknecht ønsker å redusere innvandringen og avslutte Tysklands engasjement i militant globalisme. Nå velger flere og flere tyskere å støtte partiet hennes, BSW.

Partileder Sahra Wagenknecht utfordrer både venstresiden og AfD foran Europa-valgene. Foto: Die Linke Nordrhein-Westfalen (CC BY-SA 2.0)

Frihetskamp har tidligere skrevet om den tyske venstrepolitikeren Sahra Wagenknecht, som forgjeves har forsøkt å få informasjon fra tyske myndigheter om Nord Stream og også jobbet mot tysk involvering i Ukraina-konflikten.

Wagenknecht har tidligere representert venstrepartiet Die Linke i den tyske Forbundsdagen, men dannet nylig det populistiske og venstrekonservative partiet Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit (Alliance Sahra Wagenknecht – Fornuft og rettferdighet) eller BSW som en forkortelse.

Nå viser meningsmålinger at BSW får dobbelt så mange stemmer som Die Linke foran årets valg til Europaparlamentet. Mens Die Linke bare får mellom 2,5 og 3 prosent av stemmene, ligger BSW rundt 7 prosent på meningsmålingene. Som DN påpeker, betyr dette at BSW kan få flere representanter i Europaparlamentet enn de svenske Sosialdemokratene.

«Et alternativ til alternativet»

Men det er ikke bare venstreorienterte stemmer som bytter til BSW. På grunn av det nye partiets anti-globalistiske og innvandringsfiendtlige profil har mange av Alternative für Deutschlands (AfD) velgere byttet til partiet. AfD har begynt å avta på meningsmålingene i forkant av Europa-valgene, mens BSW til og med har begynt å beskrive seg som «et alternativ til alternativet».

DN oppsummerer BSWs politikk slik:

BSW står til venstre i økonomiske og sosiale spørsmål, og til høyre i spørsmål som migrasjon og klima. Partiet angriper multinasjonale selskaper som Amazon og Facebook, og lover å heve minstelønnen i Tyskland. Samtidig vil medlemmene begrense innvandringen, skrote CO2-avgiften og motvirke den såkalte cancel-kulturen.

Partiet har blitt beskyldt for å være «pro-Russland» og sympatisere med landets president Vladimir Putin. Ifølge statsviteren Jan Philipp Thomeczek er BSW «veldig kritisk til både NATO og USA». Han beskriver også Sahra Wagenknecht som en «dyktig retoriker og populist».

– Hun sier det mange tenker, sier Thomeczek, som jobber ved universitetet i Postdam, til DN.

Men BSWs representanter avviser kritikken om at det er et prorussisk parti. I stedet argumenterer de for at fred ikke bare vil tjene Ukrainas interesser, men også hele verdens interesser.

– Denne krigen vil nesten helt sikkert ende ved forhandlingsbordet. Vår posisjon er: jo før jo bedre. Det har ingenting med sympati for Putin å gjøre, sier Christian Leye, som er BSWs partisekretær, til DN.