Hjem Nyheter Verdens mektigste militærmakt har hatt problemer med en kinesisk luftballong

Verdens mektigste militærmakt har hatt problemer med en kinesisk luftballong

USA En kinesisk luftballong har i løpet av uken svevd på høy høyde over blant annet en amerikansk flybase som er utrustet med atomvåpen. Etter en nasjonal sikkerhetsinnsats ble ballongen skutt ned lørdag kveld norsk tid utenfor den amerikanske østkysten.

Foto: Pxhere. CC0 Public Domain.

En kinesisk luftballongs ferd har denne uken blitt fulgt av Pentagon. Ifølge Aftonbladet har «ballongkrisen» ført til at USAs jødiske utenriksminister Anthony Blinken har avlyst en planlagt reise til Kina for å treffe den kinesiske lederen Xi Jinping.

Ballongen skal ha svevd over «sensitive steder» for å samle informasjon.

AP skriver at den blant annet har reist over delstaten Montana hvor Malmstrom Air Force Base, en av USAs tre flybaser med atomvåpen, ligger.

Den kinesiske ledelsen ville først ikke vedkjennes at det overhode fantes en ballong, men fredag ettermiddag anerkjente de at ballongen fløy over amerikansk territorium. Kineserne mente dog at det var snakk om et sivilt forskningsfartøy som hadde «avvikt langt fra planlagt kurs».

Ifølge det amerikanske forsvarets talsmann Patrick Ryder har det de siste årene vært flere hendelser med luftballonger.

Biden lover å fikse ballongen

USAs president Joe Biden ble på tirsdag informert om ballongen. Innledningsvis skal den aldrende presidenten ifølge Aftonbladet ha ønsket å skyte ned ballongen over land. Etter forsvarets anbefaling til Biden om å ikke gå videre med sin første impuls valgte Det hvite hus å vente og ta ned ballongen når den når havet.

Det hvite hus opplyser at årsaken til deres beslutning er at det er en risiko for at fallende ballongresten kan skade folk på bakken.

Biden hadde ifølge SVT ikke gitt en offentlig kommentar før på lørdag. Han lovte dog at de vil løse problemet med ballongen uten å gå inn på noen nærmere detaljer.

– Vi skal ta hånd om den, sa presidenten ifølge SVT.

Ballongen skal lørdag kveld ha befunnet seg over North Carolina.

Videre skriver Reuters at avganger fra tre flyplasser i North og South Carolina skulle stoppes av den føderale luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA), for å «støtte forsvarsdepartementet i en nasjonal sikkerhetsinnsats».

Biden fikset ballongen

Biden ga lørdag kveld ordre om at luftballongen skulle skytes ned. I et klipp som Fox 10 News har publisert på Youtube kan man se hvordan ballongen synker sammen og faller ned i havet.

Luftballongen skal ha landet utenfor kysten av Myrtle Beach i South Carolina. Nå skal vrakdelene som har havnet i havet samles inn for videre etterforskning om ballongens opphav og hensikt.