Hjem Nyheter Verdens milliardærer gjorde pandemigevinst på nesten 4 billioner dollar under fjoråret

Verdens milliardærer gjorde pandemigevinst på nesten 4 billioner dollar under fjoråret

GLOBALISME Under koronakrisen økte verdens milliardærer sin rikdom med nærmere 4 billioner dollar. «Aldri før har Amerika sett en slik ansamling av velstand i så få hender», kommenterte Frank Clemente, administrerende direktør for Amerikanere for skatterettferdighet (AFT).

Temabilde. Foto: Rijksmuseum, det Nederlandske museum i Amsterdam (Public Domain)

Ifølge en rapport fra den globale hjelpeorganisasjonen Oxfam økte verdens milliardærer sin formue med ikke mindre enn 3,9 billioner dollar mellom den 18. mars og 31. desember i fjor, rapporterer Business Insider.

Globalt utgjør nå milliardærenes kollektive formue til nærmere 12 billioner dollar.

Milliardærene har økt sine inntekter under krisen

Til forskjell fra millioner vanlige folk som på grunn av korona-nedstenginger har mistet sine jobber og mulighet å tjene sine levebrød, så har milliardærenes inntekter under koronakrisen tvert i mot økt.

I begynnelsen av krisen fikk milliardærene som andre en del inntektsfrafall, men i november hadde de gjenvunnet alle sine tap. Sammenlignet med de som havnet på bunnen beregnes det å ta opptil et tiår å hente seg inn igjen.

Mellom 200 og 500 millioner mennesker anslås i rapporten å ha havnet i fattigdom under 2020.

Oxfam noterer i rapporten at ti av de rikeste milliardærene skulle ha råd til å betale for en vaksine til alle mennesker samt forhindre at noen blir fattig på grunn av korona-nedstengingene.

«Aldri før har så få eid så mye i Amerika»

– Aldri før har Amerika sett en slik ansamling av velstand i så få hender, kommenterte Frank Clemente, administrerende direktør for Amerikanere for skatterettferdighet (AFT).

– Mens titalls millioner amerikanere lider både helsemessig og økonomisk av denne pandemiens herjinger, øker noen hundre milliardærer sine enorme formuer. Deres pandemigevinster er så enorme at Amerikas milliardærer kan betale for en stor covid-bistand og fremdeles ikke tape en dollar av den rikdommen de hadde før viruset.

Vil beskatte milliardærene

Clemente mente også at milliardærene skulle ha mulighet å skjenke 3 000 dollar til hvert individ i USA og fortsatt være rikere enn de var før koronakrisen.

– Deres rikdomstilvekst er så stor at de alene kunne gi en stimulansbetaling på 3 000 dollar til hver mann, kvinne og barn i landet og allikevel være rikere enn for 9 måneder siden.

– Joe Biden vant et skattemessig mandat i november. Vi ser frem imot å samarbeide med ham og kongressen for å levere det mandatet gjennom å beskatte den massive rikdommen hos disse milliardærer, uttalte Clemente.