Hjem Nyheter Europa – Vi vil vise vår styrke som polske patrioter

– Vi vil vise vår styrke som polske patrioter

0

FILM Vice Magazine har nylig sluppet en filmreportasje med fokus på polsk nasjonalisme og den massive demonstrasjonen som årlig avholdes i Warsawa på uavhengighetsdagen.

Polen_nasjonaldag

Filmen heter Rise of the Right: Marching in Europe’s Largest Nationalist event og er produsert av amerikanske Vice Magazine. I den får man følge ulike nasjonalistiske grupperinger i forkant av den årlige demonstrasjonen på Polens uavhengighetsdag, samt under selve demonstrasjonen.

Selv om reportasjen i utgangspunktet er negativt vinklet, er det uansett milevis unna den svartmaling man er vant med fra etablert (folkefiendtlig) media her i Norden.

Blant annet får man se hvordan nasjonalistene som skal være vakter under demonstrasjonen, trener i forkant av arrangementet. En av de ansvarlige for treningen blir blant annet spurt om hva han håper å få ut av demonstrasjonen:

– Vi vil vise vår styrke som polske patrioter så vi ikke blir undertrykket av venstrevridde og marxistiske ideologier som i dag dominerer Europa.

Ny regjering – ingen provokasjoner fra politiet

Da det under tidligere år har forekommet mange konfrontasjoner og sammenstøt med politiet, blir reporteren nesten forundret over at dette ikke forekom under årets demonstrasjon.

Flere av de som ble intervjuet forklarer at det i år (2015) ikke forekom noen provokasjoner fra politiet, og at dette hang sammen med at Polen nå hadde en ny og mer nasjonalistisk regjering. Noe reporteren fra Vice fant urovekkende.

Opp mot 70 000 deltakere

Uavhengighetsdagen den 11. november feirer Polens selvstendighet i 1918, og ble en offisiell helligdag i 1937. Dagen ble fjernet under kommunistisk styre etter 1945, men ble gjeninnført etter Berlinmurens fall i 1989.

polen_nasjonaldag_1

De nasjonalistiske demonstrasjonene har funnet sted siden 2008 flere steder rundt om i Polen. Den største markeringen gjennomføres dog i hovedstaden Warsawa. Ifjor deltok nærmere 70 000 personer, noe som gjør markeringen til Europas største nasjonalistiske begivenhet.

Se filmen nedenfor:

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg