Hjem Historie Dagens historiske Victor Hasselblad – en verdensledende kameradesigner

Victor Hasselblad – en verdensledende kameradesigner

HISTORIE Den 8. mars 1906 ble Victor Hasselblad født. Han er best kjent som designer av Hasselblad-kameraene.

Victor Hasselblad. Foto: Svenskt Porträttarkiv Victor Hasselblad, Public domain, via Wikimedia Commons.

Victor Hasselblad ble født den 8. mars 1906 som det andre barnet til Karl Erik og Maria Hasselblad. Faren drev familieforretningen Hasselblads Fotografiska AB, som ble grunnlagt av farfaren i 1841. Victor utdannet seg ved Högre latinläroverket [Läroverk var en skoleform på videregående nivå i Sverige og Finland fra 1800-tallet til 1970-tallet], også kalt Gamla Latin, i Göteborg. Etter studiene søkte han seg til de store fotografibedriftene i Europa for å praktisere. Hos blant annet Kodak og Zeiss fikk Victor verdifull erfaring. På 1930-tallet etablerte han seg som en av landets ledende fuglefotografer og kameraeksperter, som i 1935 resulterte i boken «Flyttfågelstråk». I denne perioden giftet Victor seg med Erna Nathhorst, som var hans kone livet ut.

Hasselblad-kameraene

I 1940 skjøt det svenske forsvaret ned et tysk rekognoseringsfly. Kameraet som ble funnet i flyet imponerte flyvåpenet så mye at de ville ha noe liknende selv. Oppdraget ble gitt til Victor Hasselblad, som forteller:

Jeg fikk en forespørsel som lød noe som: Kan De produsere et slikt kamera? Nei, det kan jeg ikke, men jeg kan lage et som er bedre.

Allerede i 1941 kunne Hasselblad levere de første kameraene av modell HK7 til flyvåpenet. Flyvåpenet var så fornøyd med Hasselblads kameraer at de senere samme år bestilte den nye modellen SKa4. På denne tiden skaffet Hasselblad seg mye nyttig erfaring for fremtiden. Da den sivile kameramodellen 1600F ble lansert hadde den mange revolusjonerende egenskaper for den tiden, som blant annet utbyttbart objektiv, speilrefleks og avtakbart filmmagasin.

Hasselblads første sivile modell: 1600F. Foto: I, Diser55CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

I 1962 ble for første gang et kamera med på et av NASAs romferder – det var et Hasselblad 500c. NASA ble meget imponert over bildekvaliteten som kameraet leverte, og innså propagandafordelen som disse bildene kunne gi i romkappløpet med Sovjetunionen. Hasselblad AB ble derfor gitt enerett til å levere kameraer til NASAs Apollo-prosjekt. Den 21. juli 1969 ble noen av verdenshistoriens mest berømte bilder tatt. Kameraet som ble brukt var Hasselblads modell 500EL/70.

Modell 500EL/70. Foto: AljawadCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
Det berømte bildet av månelandingen, tatt med Hasselblads modell 500EL/70. Foto: Neil A. Armstrong, Public domain, via Wikimedia Commons.

Hasselblads kameraer har i dag legendestatus i fotografiverdenen. Bedriften som Victor Hasselblad bygde opp leverer fortsatt kameraer i verdensklasse i dagens digitale tidsalder.

Victor Hasselblad gikk bort den 5. august 1978. Da paret Hasselblad savnet arvinger ble majoriteten av formuen testamentert bort til Erna og Victor Hasselblads stiftelse. Denne stiftelsen er ideell og har som mål å fremme fotografi og naturvitenskap.