Hjem Nyheter Vikingfilm gjør stor suksess i Russland

Vikingfilm gjør stor suksess i Russland

KULTUR Den russiske filmen «Viking» med norsktalende vikinger har blitt en enorm kinosuksess i Russland etter å ha spilt inn 1,2 milliard rubler på ti dager.

vikingFilmen handler om den unge prisen Vladimir av Novgorod som etter farens død blir tvunget til å flykte fra riket. På norsk er Vladimir bedre kjent som Valdemar, den nære slektningen til flere av Norges fremste vikingkonger. Hans forfar var den svenske vikingen Rurik, som grunnla kongedynastiet som skulle herske over Russland i 600 år. I 977 rømte Vladimir til sin slektning Håkon Ladejarl i Trøndelag. Etter tre år i Norge samlet Vladimir en hær som hjalp ham med å vinne tilbake Novogorod og Kiev-riket fra sin bror Jaropolk.

Med ambisjonen om å forene folket i Kievriket ville storfyrste Vladimir gi dem en felles religion. Han prøvde å slå sammen alle de hedenske gudene i riket til en religion, men det mislyktes og han lot seg døpe i 988 og dermed ble den gresk-ortodokse kirken etablert i landet. Vladimir kristnet da hele Kievriket og regnes for å være en av de største ortodokse helgenene i Russland.

«Viking» er laget av regissøren Andrei Kravtjsuk og har blitt en braksuksess i Russland og ført til en oppblomstring av interesse for vikinger i landet. Filmen har dog høstet kritikk fra blant annet historikere som mener filmen inneholder flere historiske feil, og fra den ortodokse kirke som mener filmen fremstiller Vladimir som brutal, skitten, kåt og morderisk.

– Denne filmen vil jeg gjerne se på nytt, skal den russiske president Vladimir Putin ha sagt om filmen og betegnet den som «et kunstverk, ikke en dokumentar».

Se en trailer av filmen nedenfor:

Kilde:
Viking shock for the Russians