Hjem Nyheter Norge Vil begrense innsynet i PSTs informantbruk

Vil begrense innsynet i PSTs informantbruk

3

PST Justisdepartementet har fremsatt et lovforslag som vil begrense EOS-utvalgets innsynsrett i PSTs bruk av informanter.

I et forslag til en ny EOS-kontrollov fremsatt den 8. mars i år tar Justisdepartementet til orde for en innsnevring av EOS-utvalgets rett til innsyn i etterretningstjenestens arbeid. I lovforslaget heter det at informasjon som røper opplysningen om identiteten til E-tjenestens og utenlandske partneres menneskelige kilder skal betraktes som «særlig sensitiv informasjon i Etterretningstjenesten», og at utvalget derfor ikke skal kunne kreve innsyn i slik informasjon. Dette innbefatter enhver opplysning om kilden eller tjenestens kontakt med vedkommende som kan være egnet til å avsløre identiteten.

Utvalgets leder, Eldbjørg Løwer (V), uttrykker sin bekymring i en kronikk i Aftenposten. Ifølge Løwer kan det meste av kildematerialet i prinsippet lede EOS-utvalget til kildens identitet, og dermed være unntatt fra kontroll.

Informanter benyttes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til å blant annet registrere mennesker med feil politiske meninger. I 2014 stod informanten Christian Høibø frem på NRK og fortalte hvordan han hadde arbeidet med å samle inn medlemslister fra forskjellige politiske organisasjoner på venstre- og høyresiden. I kjølvannet av TV-sendingen iverksatte EOS-utvalget en granskning, uten resultat.

Saken ligger nå til behandling hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Kilder:
EOS-utvalgets kontroll med PST svekkes
Justisdepartementet vil innsnevre den demokratisk kontrollen med PST. Det er en livsfarlig vei å gå

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Nordlys
Nordlys
5 år siden

Uansett hvilke lover, tiltak og forordninger systemet vil gjøre, PeST har alltid og vil alltid gjøre som de vil under direkte kommando fra sine føringsoffiserer fra MI5, CIA og NSA i JewSA. Hvilke svin!

Boge Myklebrast
Boge Myklebrast
Svar til  Nordlys
5 år siden

Norske Internettaktivister har dårlig rykte i USA, for de lager hoppbakke i kommentarfeltene. Både CIA og MI5 vil ha tak i Sylfest Strutle, fordi han avslører deres agenter og spolerer deres planer.

Sigurd Drakegull
Sigurd Drakegull
5 år siden

Kong Sverres medlemsliste er offentlig tilgjengelig:

1 Atgeir Blodsprut
2 Ørvar Kverking
3 Garpen Økshals
4 Boge Myklebrast
5 Sylfest Strutle – Målsaki nå!
6 Helge Hoggtann
7 Årle Kveldulv
8 Sturle Stålsprett
9 Frøystein Stivstokk
10 Sigurd Drakegull
11 Erlend Eikenøtt
12 Orme Saksekvass