Hjem Nyheter Norden Vil innføre nødnummer mot «ekstremisme»

Vil innføre nødnummer mot «ekstremisme»

SVERIGE: Mona Sahlin, koordinator mot «ekstremisme» og Expo-styremedlem, foreslår å opprette et nødnummer for å bekjempe politisk og religiøs radikalisering og ekstremisme.

Mona Sahlin
Mona Sahlin

På Arbeiderpartiets internasjonale seminar foreslo Mona Sahlin, regjeringens koordinator i kampen mot såkalt ekstremisme, å opprette et nødnummer.

Ifølge Sahlin, som tidligere ledet Socialdemokraterna, skal nødnummeret hjelpe mennesker å komme seg ut av «ekstreme bevegelser». På telefonen skal også foreldre hvis sønn eller datter er engasjert i noe «ekstremt» kunne få veiledning.

– Vi må både være harde og slå ned på ekstreme idéer og handlinger, men også hjelpe familier som trenger støtte slik at deres ungdommer ikke blir ofre for ekstremisme, uttalte Sahlin.

Sahlin mener at også skolene og andre sosiale institusjoner må bidra til å bekjempe ekstremismen. Dette gjennom å være observante, «kjenne signalene» og samarbeide seg imellom.

Erna er enig

Norges statsminister, Erna Solberg, er enig og mener det viktigste er å «fange opp unge med ekstremistiske tilbøyeligheter». Solberg vil ikke utelukke et lignende nødnummer også her i Norge.

Kilde:
Vil ha nødnummer mot ekstremisme