Hjem Nyheter Norden Vil skyte halvparten av Norges ulv

Vil skyte halvparten av Norges ulv

NATUR Regjeringen vil halvere den norske ulvebestanden. Ikke siden 1919 har det blitt skutt så mange ulv.

Det var på fredag at den norske regjeringen gav klarsignal om at det kan felles hele 42 ulv i Norge. Den norske ulvebestanden anslås i dag å ligge på omkring 80 ulv. Antallet er historisk forteller Trond Amund Steinset, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå, til VG.

– Vi må tilbake til 1919 for å finne flere skutte enn 42. Da ble det skutt 46 ulv i Norge, forteller Steinset.

Ifølge klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen så er 40 ulv nok til å bevare den norske bestanden. Norge baserer dog ikke dette tallet på egen forskning, men på svensk. Ifølge Helgesen har nemlig tre år gammel svensk forskning slått fast at det kreves 340 ulv for å bevare den sørskandinaviske bestanden.

– Det svensk forskning har sagt, er at 340 ulv vil være tilstrekkelig for å opprettholde den sørskandinaviske ulvebestanden. De har sagt at så lenge det er 40 i Norge, er det tilstrekkelig hvis svenskene har 300. Det er det vi har lagt til grunn, sier Helgesen til VG.

Forskningen regjeringen baserer seg på er fra 2015, og ny svensk forskning er forventet å være klar til neste år.  Å vente på den var imidlertid aldri aktuelt, forteller Helgesen.

WWF fikk i høst stoppet fellingen av ulv på Østlandet, etter å ha anmeldt den norske regjeringen. Oslo tingrett kunne da slå fast at regjeringen overhode ikke hadde tatt i betraktning at bestanden også skulle overleve.

WWF skriver på sine nettsider at de vil gå gjennom det nye vedtaket med sine jurister, og vil vurdere å trekke staten for retten igjen, dersom det er mulig.

– Det er paradoks: Vi lever i moderne tider hvor halvparten av verdens ville dyreliv har blitt utryddet, og likevel kan vi bevitne en statlig godkjent jakt på en allerede utrydningstruet art, som vil holde ulven permanent på grensen til utryddelse.

Kilde:
Regjeringen vil skyte flere ulv enn Norge har gjort på 100 år
Absurd that the Norwegian government wants a new wolf culling