Hjem Nyheter Vil stille Tony Blair for riksrett

Vil stille Tony Blair for riksrett

STORBRITANNIA Flere britiske parlamentsmedlemmer ønsker at Tony Blair skal stilles for retten for sin rolle i den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

Tony Blair.
Tony Blair

Onsdag ble denne uken ble den såkalte Chilcot-rapporten sluppet, som er en omfattende granskning av Storbritannias deltakelse i Irak-krigen i 2003. I den sammenheng håper flere parlamentsmedlemmer å kunne stille Tony Blair for riksrett for hans rolle i den USA-ledede invasjonen.

I rapporten kritiseres blant annet Blair for å sammen med tidligere president i USA George W. Bush ha erklært krig mot Irak i 2003, til tross for både dårlig etterretning og manglende FN-mandat. Motivasjonen for invasjonen var at Irak skulle ha hatt «masseødeleggelsesvåpen», noe som dog aldri ble funnet i landet.

Det er den tidligere skotske statsministeren Alex Salmond som har vært den største pådriveren for at Blair bør stilles for retten. Han mener at Blair må utsettes for en «rettslig eller politisk straff» for sin godkjennelse av Irak-krigen.

– Bakgrunnen for dette er 179 døde briter, 150 000 døde som en umiddelbar følge av invasjonen, et Midtøsten som står i flammer og en global eksistensiell krise på grunn av terroren, sier han til Sky News.

Salmond sier også at han håper skotske domstoler skal tiltale Tony Blair for krigsforbrytelser om ikke riksretten i parlamentet leder noe sted.

Totalt antas det at cirka 162 000 menneske mistet livet under konflikten, som varte fra 2003 og til de siste amerikanske soldatene trakk seg ut av landet i 2011. 79 prosent av de drepte var sivile irakere.

Kilder:
Brittiska parlamentsledamöter vill ställa Tony Blair inför rätta
Chilcot report: Tony Blair could be tried for war crimes in Scotland, says Alex Salmond
Tony Blair faces calls for impeachment on release of Chilcot report