Hjem Nyheter Norge Vil utvise asylsøkere som lyver

Vil utvise asylsøkere som lyver

INNVANDRING: Nye regler tillater myndighetene å utvise asylsøkere som lyver eller tilbakeholder informasjon om tidligere asylsøknader i andre land. Fingeravtrykkene som tas avslører de som lyver.

Foto: Politiets utlendingsenhet
Foto: Politiets utlendingsenhet

I mai 2012 bestemte Stoltenberg-regjeringen at politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke kunne utvise asylsøkere på grunnlag av at de ble tatt for å ha løyet om tidligere søknader om asyl i andre europeiske land. Dette er nå endet på.

Fra og med 1. januar i år fikk utlendingsmyndighetene retten til å utvise asylsøkere som lyver eller holder tilbake opplysninger om at de har søkt asyl i andre land før de kom til Norge.

Ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp) kan det nå være grunnlag for å utvise en asylsøker som har «nektet for å ha søkt beskyttelse, søkt visum eller avgitt fingeravtrykk i et annet land».

Fingeravtrykkene registreres i EUs asyldatabase Eurodac og det er i denne politiet kan søke for å ta rede på om asylsøkerne lyver.

Juridisk rådgiver ved Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), André Møkkelgjerd, tror ikke den nye ordningen vil påvirke asylstrømmen til Norge og Norden nevneverdig og peker blant annet til Sverige hvor «93 prosent fikk opphold» ifjor.

Kilde:
Nå kan norske myndigheter utvise asylsøkere som lyver