Hjem Nyheter Norge Vil “vaksinere” ungdommen mot “nynazisme” i tidlig alder

Vil “vaksinere” ungdommen mot “nynazisme” i tidlig alder

HJERNEVASK Aktive Fredsreiser arrangerer bussreiser til arbeidsleirer i Tyskland og Polen for å «vaksinere» norsk ungdom mot «nynazisme». De er mest mottagelige i 16-årsalderen, mener direktøren av selskapet.

piggtrad

I Norge er det hovedsaklig selskapene Aktive Fredsreiser og Hvite busser som arrangerer propagandaturer til arbeidsleirer fra andre verdenskrig i Tyskland og Polen. Målet med turene er, ifølge Aktive Fredsreiser, å «vaksinere norsk ungdom mot nynazismen».

Ironisk nok oppgir selskapets grunnlegger og direktør, Helga Arntzen, at noe av hennes motiv for å starte selskapet er at hun selv har blitt «hjernevasket og lurt av politisk propaganda». Ifølge henne er det mest optimalt å sende ungdommen på tur ved 16-årsalderen, ettersom de er mest mottagelige da.

– Vi sier at omkring 16 års alder er den ideelle alder for en ungdom som skal gjennomføre denne reisen. Det er da holdningene skapes, det er da ungdommene velger sin livsvei.

klasserom
Viktig å få de korrekte meningene ved ung alder når man er mest mottagelig, anser Aktive Fredsreisers grunnlegger.

Tiendeklassingen Peter Tveita skal delta på en slik reise sammen med over 200 andre elever og foreldre fra Klepp. Til NRK forteller han at han noe av det han forventer seg:

– Det blir nok sterke inntrykk, om ting som skjedde i disse leirene, og hvordan nazismen klarte å gjøre så mye galt.

Tveita forklarer videre at han har lært at «nazistene» brukte «galne metoder» og at «det egentlig var et massemord mot spesielt jødene».

– Som en vaksine mot nynazisme

Tor Dehlie fra Aktive Fredsreiser skal være reiseleder for elevene fra Klepp. Ifølge Dehlie skal skoleelevene også lære om «fredsskapende prosesser og menneskerettigheter», men at hovedmålet med turen er å «vaksinere» de mot «nynazismen».

– En sånn tur fungerer som en vaksine mot nynazisme, forteller Dehlie til NRK.

I løpet av 2015 reiste 23 000 norske skoleelever til Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser og Hvite busser.

Propagandafilm fra Aktive Fredsreiser:

Kilde:
Til Polen for å bli vaksinert mot nazisme