Hjem Nyheter Norden Vindkraftverk dreper store mengder fugl og insekter

Vindkraftverk dreper store mengder fugl og insekter

1

NATUR Undersøkelser viser at vindkraften ligger bak at mange fugler og insekter dør hvert år, som følge av de roterende bladene som skjærer gjennom luften. For ørnene på Gotland er nå vindkraftverk den vanligste årsaken til unaturlig død.

Vindkraftverk dreper årlig 1 200 milliarder insekter bare i Tyskland og er en vanlig årsak til død blant ørn på Gotland.

Måns Hjernquist, viltrehabilitør og leder for Gotlands ornitologiske forening, er mannen som kalles ut når ørn finnes skadet eller døde.

Vindkraftverk er nå den vanligste årsaken til unaturlig død blant ørn på Gotland, sier Hjernquist.

– Omtrent 20 ørner dør på Gotland per år av vindkraft, sier Måns.

På Gotland er vindkraften godt utbygd. Samtidig finnes det circa 100 hekkende par hav- og kongeørn. Men dette skal ikke ses som et tegn på at vindkraftverk og ørn passer bra sammen, mener Hjernquist.

– Ørnene som finnes på Gotland, ta havørn for eksempel, er innflyttede individer fra andre populasjoner. Havørn som har blitt født i Östergötland og Sörmland, de kommer til Gotland. Hvis de dør her, og det er i et attraktivt område, så kommer det nye hele tiden. Så deler av Gotland drenerer Sverige for ørn, sier han.

Også i Norge har populasjonen fugler i nærheten av vindkraftverk blitt undersøkt.

Over 500 fugler, hvorav minst 100 havørn, har blitt funnet døde i Smøla vindpark i siden man begynte å registrere døde fugler i parken i 2006.

Foruten de 100 døde havørnene har 200 liryper, tre kongeørner og flere falkarter blitt drept av vindkraftverkene. I tillegg til dette har også et stort antall mer vanlige fugler som svaner, gjess og kråker blitt registrert døde i parken.

Tallene skal dog ses som et minimumsantall ettersom ikke alle fugler som dør av skader fra vindkraftverkene blir funnet:

– Dette er bare minimumstall. Det er langt fra alle døde fugler vi finner, sier seniorforsker Torgeir Nygård ved Norsk institutt for naturforskning, NINA.

– Vindmøllene på Smøla dreper cirka ti havørner i året. Hadde det ikke vært for at det kommer fugler utenfra og tar plassen til dem som er drept, ville bestanden på Smøla gått ned, konkluderer Nygård.

Også insekter blir drept av vindkraftverkene. En studie har kommet frem til at det bare i Tyskland drepes 1 200 milliarder insekter – eller 1 200 tonn – i året.

Vindkraftverkenes effekt reduseres når det fastner mengder av småkryp på rotorbladene. Derfor finnes det bedrifter som kun arbeider med å rengjøre rotorblader for insekter.

– Mange insekter påvirkes negativt av vindkraftverk. Fremfor alt for at vi bygger over deres habitater og vindkraftverk krever store områder. Men insektskollisjoner med rotorblader kan sannsynligvis legge ytterligere vekt på byrden, sier Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hanne
Hanne
2 år siden

Negativt at våre innsekter og fugler bøter med livet pga disse.