Hjem Nyheter Norge Vold, antastelser og svineinfluensa ved gigantmottaket i Stokke

Vold, antastelser og svineinfluensa ved gigantmottaket i Stokke

 FLERKULTUR  Voldsepisoder, seksuell trakassering av ungjenter og utbrudd av svineinfluensa. Mye spennende har funnet sted på gigantmottaket i Stokke siden det ble opprettet.

1d33a771-f4d4-443f-aa46-082e144008b6_850_478

Det var i september i år at Utlendingsdirektoratet (UDI) inngikk avtale med Oslofjord Convention Center (OCC) på Brunstad i Stokke. Konferansesenteret skulle da fungere som et midlertidig akuttmottak for 1 000 flyktninger i fire uker. Avtalen har dog blitt forlenget, og man har også mulighet til å øke antallet plasser.

UDI betaler cirka 800 kroner per dag per asylsøker asylsøker. Utover dette kommer kostnader for transport og sikkerhet. UDI betaler for 35 Securitas-vakter som skal holde orden på gigantmottaket.

Politibil
Illustrasjonsfoto

Flere voldsepisoder

Til tross for vaktholdet har det allerede forekommet en rekke voldsepisoder ved mottaket. I starten av november ble en beboer truet av en annen i kantinen med en gaffel. Gjerningsmannen ble senere pågrepet av politiet. Noen dager senere ble en beboer slått ned av en 23-årig asylsøker. Også her ble gjerningsmannen pågrepet av politiet.

Sist fredag ble en 19-årig syrer slått ned og sparket av tre andre beboere ved mottaket. Mannen ble påført hodeskader og måtte bli sendt til sykehuset.

Nils Vedvik ved mottaket unnskylder asylsøkernes oppførsel med at det er frustrerende for de å vente på et asylsøknaden behandles.

antastet
Illustrasjonsfoto

Antastet barn og unge jenter

Politiet i Vestfold kunne i november bekrefte at det hadde vært minst fire tilfeller av at utenlandske menn hadde antastet barn og unge jenter. Samtlige av gjerningsmennene skal ha vært beboere ved mottaket i Stokke.

I et tilfelle skal en en 13 år gammel jente ha blitt fysisk holdt igjen på en butikk og blitt befølt. Ved et annet tilfelle skal det samme ha skjedd med en tenåringsjente som var ute på sykkeltur. I det tredje tilfellet ble en jente forsøkt holdt igjen mens hun var ute med sin moped, og i det fjerde ble en kvinne i bil forsøkt stoppet.

Hendelsene har naturligvis skremt lokalbefolkningen og skapt uro. Politiet på sin side uttalte at de ville øke patruljeringen i området rundt mottaket. Gjerningsmennene ble dog ikke straffeforfulgt av politiet, ettersom disse hadde flyttet til mottak i andre kommuner.

svineinfluensa

Utbrudd av svineinfluensa

Siste nytt fra mottaket, foruten om voldsepisoden sist fredag, er et utbrudd av svineinfluensa. Ifølge kommuneoverlegen i Stokke, Tore Arne Martinsen, så skal det være et titalls personer som har fått påvist smitte av svineinfluensa.

Martinsen forteller til NRK at de har kontroll, men allikevel ikke klarer å stanse smitten.

– Vi har kontroll, men vi klarer nok ikke å isolere så godt at de ikke smitter hverandre.

Ifølge Martinsen har de nå begynt å vaksinere utsatte grupper i et forsøk på å stanse smittespredning. Vaksiner til ansatte kommer dog først i neste uke.

Kilder:
Ingen mistenkte for vold mot asylsøker (19)
Unge jenter antastet av asylsøkere i Vestfold
Utbrudd av svineinfluensa på Brunstad