Hjem Nyheter Norge Voldsomme opptøyer ved Trandum asylinternat

Voldsomme opptøyer ved Trandum asylinternat

ROMERIKE: Søndag kveld brøt opptøyer ut på Politiets utlendingsinternat på Trandum, nord for Gardermoen. Over 50 asylsøkere skal være involvert, og store politistyrker er på plass for å få kontroll over situasjonen.

G-Tittel-sxf64173-e1426447670184-640x346

Ved 19-tiden søndag kveld brøt opptøyer ut på Trandum asylinternat. Over 50 asylsøkere uten lovlig opphold i Norge vandaliserer og ramponerer lokalene, og store politistryker er på plass for å få kontroll over situasjonen. Ifølge Dagbladet skal asylsøkerne også ha barrikadert inngangene til lokalet med utemøbler for å forhindre at politiet skal kunne ta seg inn.

Like før klokken 20.00 uttalte Øyvind Strømsborg ved Romerike politidistrikt at politiet ikke hadde kontroll over stedet. Dette til tross for at det er over 60 politimenn på plass. Mange skal være utstyrt med både gassmasker og skjold.

– Vi har ikke kontroll på stedet. Vi må gå igjennom bygget systematisk og få kontroll på de som ikke gjør som vi sier, forteller operasjonslederen til Dagbladet.

– Kom ut frivillig ellers spyler vi dere!

Like etter klokken 20.00 skal politiet ha gitt asylsøkerne et ultimatum: «Kom ut frivillig, ellers så spyler vi dere!» Etter dette skal omkring 20 innsatte ha kommet ut. Disse skal ha blitt stripset. Operasjonslederen anså på dette tidspunktet at politiet hadde «større kontroll på situasjonen».

Protesterer mot «dårlige forhold»

Ifølge en ansatt skal opptøyene ha startet med en protest mot «dårlige forhold». Blant annet skal det dreie seg om dårlig mat, et mangefullt trenings- og fritidstilbud og at de blir innelåst i helgene. En innsatt skal ha uttalt at det var langt bedre forhold i norske fengsler.

Trandum asylinternat

Asylinternatet er en tidligere militærleir som benyttes av Politiets utlendingsenhet for midlertidig innlosjering av asylsøkere som har fått endelig avslag på sin asylsøknad, og som holdes varetektsfengslet i påvente av utsendelse fra landet.

Asylinternatet er Norges eneste lukkede forvaringssenter for asylsøkere og har 127 sengeplasser, hvorav 108 er eneceller for enslige menn. De fleste innsatte er på Trandum i kort tid, gjerne mindre enn 24 timer.

Kilder:

Opprør på politiets utlendingsinternat
Politiet har ikke kontroll over situasjonen