Hjem Historie Dagens historiske Völkischer Beobachter om bokbålet i 1933

Völkischer Beobachter om bokbålet i 1933

40

HISTORIE Den 12. mai 1933 beskriver Völkischer Beobachter bokbålet i Tyskland utfra den tyske ledelsens perspektiv.

640px-voelkischer-beobachter-forside

Natten den 10. til 11. mai 1933 ble utysk og tyskfiendtlig litteratur kastet på bålet i Tyskland. Denne handlingen fra det tyske studenttinget, med støtte fra den nasjonalsosialistiske ledelsen, var en symbolsk handling som pågikk i én dag. Bokbålet innebar ikke noe forbud mot å eie disse bøkene (senere ble dog viss uønsket litteratur fjernet fra bibliotekene, og trykking av nye opplag av visse forfattere forbudt), men handlet bare om at den tyske ledelsen viste sin misnøye mot litteratur som ble ansett som utysk.

Etter krigens slutt fant dog et gigantisk bokbål sted da de allierte samlet inn og ødela tonnevis med tysk litteratur som forfektet nasjonalsosialisme eller ble ansett for å være antidemokratisk. Frihetskamp vil komme tilbake til de alliertes bokbål i en senere artikkel.

Da bokbålet fra den 10. til 11 mai ofte beskrives av fiender til nasjonalsosialismen, og hendelsen tas ut av sin sammenheng og det sjelden fremgår at den bare var symbolsk, gjengir vi her hvordan avisen Völkischer Beobachter, NSDAPs dagsavis, rapporterte om denne hendelsen den 12. mai 1933:

Völkischer Beobachter den 12. mai 1933. Trykk for å forstørre.
Völkischer Beobachter den 12. mai 1933. Trykk for å forstørre.

Fri oversettelse av Frihetskamp:

Gjennomføring av folkeviljen:

Utysk litteratur på bålet
Nattlig demonstrasjon av det tyske studenttinget

Det tyske studenttinget ved Universitet i Berlin samlet seg igår på Hegelplatz for et fakkeltog. Deretter, akkompagnert av en lastebil lastet med 25 000 bøker og skrifter skadelig mot folket, marsjerte de mot Opernplatz hvor de, i en symbolsk handling, kastet denne utyske litteraturen i flammene.

Tusener på tusener av tilskuere ville bevitne dette opptoget. Lenge før hendelsen begynte var Opernplatz omgitt av en stor folkemasse. Ved ankomsten av studentene, som marsjerer i formasjon, møttes de av folkemassen med dundrende Heil- og jubelrop.

Foreningene samlet seg så rundt bålet og kastet hauger med bøker på bålet. Studenter steg fremover, med bøker mellom armene, og utropte:

«Mot klassekamp og materialisme, for folkefellesskap og en idealistisk levemåte!»

«Mot dekadanse og moralsk forfall, for anstendighet og moral i familie og stat!»

Skrifter av Marx og Kautsky, Heinrich Mann, Gläser, Kästner, Emil Ludwig Kohn, Hegemann, Tucholsky, Kerr, Ossietzky og andre skribenter ble kastet på ilden.

Senere talte Dr. Goebbels:

«Æraen av ekstrem jødisk intellektualisme har komme til ende og den tyske revolusjonen har igjen åpnet veien for den tyske karakteren. Denne revolusjon startet ikke ovenifra, men strømmet frem underifra. Den er derfor, i ordets sanne betydning, et uttrykk for folkeviljen. Der står arbeideren side om side den borgerlige, student side om side soldat og ung arbeider, her står de intellektuelle side om side proletariatet.»

«De siste fjorten årene som dere, studenter, har måtte lide i stille skam under novemberrepublikkens ydmykelser, var deres bibliotek oversvømt av søppelet og smusset til jødiske asfaltskribenter.»

«Bevegelsen som tidlig angrep staten har nå penetrert staten, ja, tilogmed blitt den. Dermed har den tyske ånden oppnådd et helt annet potensial. Den revolusjonære hurtigheten, den revolusjonære livskraften og den revolusjonære gjennomslagskraften som den tyske ungdommen opplevde under disse tidligere årene har nå blitt hurtigheten og livskraften til en hel nasjon.»

«Revolusjoner som er genuine stopper ikke for noe. Intet område kan bli urørt. På samme måte som de revolusjonerer mennesker revolusjonerer de også tingene.»

«Derfor gjør dere det rette når dere, denne midnattstimen, kaster denne fortidens demon i flammene. Her knuses det åndelige grunnlaget til novemberrepublikken til marken. Men fra ruinene stiger triumferende fuglen føniks’ nye åndelighet, en åndelighet som vi fører fremover, nærer og vektlegger.»

«I min mening har det aldri tidligere eksistert unge studenter så berettiget som dere til å være stolte over sine liv, oppgaver og forpliktelser. Aldri tidligere har unge menn vært så berettiget til å utbryte med Ulrich von Hutten: ‘O århundre! O vitenskap! Det er en glede å leve!’»

«Barrierene som delte oss har blitt revet ned. Folk har blitt gjenforent med folk. Og selv om gamle folk ikke forstår dette har vi unge allerede utført det.»

«Det gamle ligger bak oss i flammer, det nye vil reise seg fra ilden som brenner i våre hjerter. Uansett hvor vi står sammen, uansett hvor vi marsjerer sammen, vil vi dedikere oss til riket og dets fremtid.»

«Som vi så ofte gjorde, da vi fortsatt kjempet i opposisjon, la oss nå igjen, nå når vi har makten og med det også ansvaret, slutte oss sammen i det løftet som vi så ofte slynget ut i kveldshimmelen: ‘La eden lyses opp av mange flammer! Riket og nasjonen og vår leder Adolf Hitler – Heil!’»

…………………………………

Horst Wessel-sangen brøt ut og ilden fortsatte å sprake, der hauger og hauger av innsamlet giftlitteratur hadde blitt kastet. Med denne demonstrasjonen har kampen mot den utyske ånden symbolsk startet, en kamp som nå vil fortsette. Denne kampen vil ikke slutte før alle tyskere igjen er av tysk ånd.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
40 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Limmy
Limmy
5 år siden

Selvstendige tanker er en fare for ethvert totalitert styresett.

Limmy
Limmy
Svar til  Limmy
5 år siden

Og det er også grunnen til at jeg snart er utestengt

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Så du tenker selvstendige tanker i ett totalitert styresett och det er grunden till att du ska bli utestengt?
Du beskriver vår verklighet men du gør dig sjelv till offret.

Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Jeg lever i den tryggeste tiden i historien. Jeg har en jobb jeg elsker og har alt jeg trenger. Vi har kanskje det beste helsevesenet i verden.

Jeg må være det motsatte av et offer for noe.

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Kanskje din oppfatning er så, men det er rent sludder. Foruten at du elsker din boble som tydeligvis skjermer deg fra realiteten. Det er forståelig, men forkastelig. Vårt helsesystem er forferdelig, ubeskrivelig forferdelig. Om du hadde følgt med så hadde du visst det. Også at dine materielle goder som du synes gjør at du har alt du trenger er totalt irrelevante. Du vet ikke hva du trenger, som folk flest som tror de bare trenger fredagspilsa så går alt bra. Der er mer til livet en fatte-momentet ditt begriper. Bruk kapasiteten din eller hold snavla. Status på vårt samfunn er… Les mer »

Limmy
Limmy
Svar til  Velden
5 år siden

Vi lever så lenge i dag at det er blitt et problem. Vi har stoppet masse epidemier. Mennesker med aids lever nå like lenge som mennesker uten aids. Under 10% av vardens befolkning lever i fattigdom. Columbia holder på å få fred.

Du må ikke tro på alt media forteller. De tjener penger på å skremme.

https://m.youtube.com/watch?v=xYnpJGaMiXo

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Det er du som er skremt og de tjener grovt på deg. At levealder og medisinsk vitenskap er kommet langt er ikke representativt for vårt aktive helsesystem. Du synes kanskje at jeg ikke skal tro på når PK media rapporterer at trusselnivået i Norge er høynet. Høy levealder som et problem er også representativt for hvor håpløs liberal neglisje er som prioriterer alt annet en det som er viktig. Som å ta vare på de eldre. Slutt å lur deg selv og hør på folket ditt. Ingen som streiker her i landet for ikke eksisterende årsaker.. De skraper dog som… Les mer »

Limmy
Limmy
Svar til  Velden
5 år siden

Det er vel dere som er den største terror trusselen så jeg tar det helt med ro. No offence 🙂

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Se her. Du er fullstendig tom for argumenter og lener deg på sludder som til og med du vet verdien av.

Limmy
Limmy
Svar til  Velden
5 år siden

Hvilke argumenter?

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Du upprepar allt vad media upprepar och sier att vi inte ska tro på den.
Grensen før extrem fattigdom er att ha under 1,9 dollar (ca18kr) om dagen att leva på och helt riktigt er det 10% som har det. Skulle resten av befolkningen vara rika då menar du? Måler du rikedom och fattigdom i pengar? Att leva med AIDS till høg ålder ett framsteg? Varfør inte leva utan AIDS?
Har du tenkt leva lenge så er det ett problem du kan løsa.
Før øvrigt er det snart krig i Venezuela.

Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Har du en kur for aids så er det flott. Har du en pille som fikser ms så er det også flott. Kanskje kurere kreft? Det er skikkelig dårlig av helsevesenet å ikke klare å kurere kreft ikke sant?

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden
Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Å ikke være homo? Jeg tror ikke det er et valg

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Varje gång jag spiser grønsaker tenker jag på dig.

Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Og jeg har ikke bedt dere høre på noen. Jeg har bedt dere tenke selv.

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Du tror kanskje vi har havnet på disse ideologier pga. at vi har latt andre bestemme for oss.
Høres det kjent ut? Kanskje du burde ta din egen oppfordring?

Limmy
Limmy
Svar til  Velden
5 år siden

Jeg tror det er mange grunner. Jeg tror identitet og samhold er viktig. Dere er veldig klare på hvem dere og dere definerer en veldig klar fiende. Det er fristende i en komplisert og skremmende verden. Det er en god følelse å være del av noe antatt stort Jeg tror også det er mange av dere som har mye aggresjon som dere tar ut mot samfunnet men som kanskje passer bedre inn andre plasser Så har vi fudamentalist hjørnet med sine religiøse ideer. Og en del ekstremister som leter etter en svart/hvit verden de passer inn i. Og en del… Les mer »

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Du tror, vi vet. At samhold og identitet er viktig. Fiender definerer seg selv. Vi har ikke bedt om situasjonen samfunnet er i. Vi er del av menneskeheten, det er ikke noe antatt stort. Aggresjon er unikt for nasjonalsosialister? Der er mange instanser som arbeider for gode formål, men «ingen» som dekker totalbehovet. La de religiøse være. Din ekstremist. Verden er ikke svart hvit. Sykelige kverulanter finner du på venstresiden. De skinner. Ja der foreligger massive forsøk på å fremstille oss som psykopater. Det henger like mye på greip som resten av det liberale sullet. Mye du ikke forstår? lol.… Les mer »

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Från det ena till det andra.
Vad tycker du om artikeln?

Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Det jeg skrev. Totalitære regimer er redd intellektuelle.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden
Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Jeg vil ha det fra en mye mere subjektiv kilde

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Det er skallen din det. Bruk den.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Från en subjektiv?
Hahahaha

Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Jeg vil ha det fra en mye mer objektiv kilde

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Gå och legg dig Limbeck.

Johan G
Johan G
Svar til  Limmy
5 år siden

Du lever nok ikke i den tryggeste tiden i historien Limmy, det selv om du personlig mener å ha det greit. Er ofte slik at om man ikke er vant til annet, så er man heller ikke klar over det dårlige i samfunnet, og ei heller i stand til å forestille seg et bedre samfunn. Har man ikke satt seg inn i alternativene, vet man heller ikke bedre. Visst finnes det også bra ting i samfunnet ennå, hvor enkelte ting faktisk har sin rot i nasjonalsosialismen. Videre har man også utviklet seg positivt på enkelte områder som følge av nye… Les mer »

Limmy
Limmy
Svar til  Johan G
5 år siden

Det jeg legger i påstanden om sikkerhet er først og fremst helsevesenet sine fremskritt. Sjansen for at sukkersyke blir tidlig oppdaget og behandlet er mye større i dag og det er ikke noe som heter diabetikermat lengre. De siste 10 årene har gitt store fremskritt.

Det samme kan sies om kreft. Bevisstheten i samfunnet har reddet drøssevis og det blir bedre og bedre behandlingsmetoder.

Trafikksikkerhet har også utviklet seg.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Du blir sjuk av den mat som seljs i butiken och lekemedelsindustrin tjenar stora pengar på att behandla symptomen och tiga om orsakerna.
Du er en ignorant idiot.

Arier
Arier
Svar til  Limmy
1 år siden

Du mener det er feil å brenne umoralsk antihvit litteratur, men du mener samtidig det er greit å brenne pro tysk, sunn og moralsk oppbyggende og vitenskapelig litteratur i motsetning til jødisk antihvit uvitenskapelig polemikk der alt som ødelegger folket promoteres. Du mener vi aldri har hatt det bedre – men ignorer den vitenskapelige utviklingen som ikke har noe med det så kalte demokratiet å gjøre og vegrer deg for å se at Tyskland fra 1933-1945 var både vitenskapelig, intellektuelt, moralsk og hadde en levestandard for hele befolkningen som var overlegen hele verden, inkludert USA der folk fortsatt gikk i… Les mer »

Velde
Velde
Svar til  Limmy
5 år siden

Der er stor forskjell på selvstendige vitenskaplige tanker og sludder ment for å destruere, destabilisere osv. Eller til og med bare ren idioti. Som ikke er ønsket for lett påvirkede allerede forvirrede sauer før fornuft regjerer. Påstanden din er som ren idioti, generaliserende. Tatt ut konteksten. Hvor vår realitet er som du beskriver, og hvor vi representerer alternativ hvor selvstendig tankegang er eksepsjonelt oppfordret til og hovedfokus i utdanning hvor nytenkning er nettopp hvorfor vår del av verden er så avansert som den er. Alle kjenner den Tyske kreativiteten og oppfinnsomheten, det er ikke uten grunn. I motsetning til liberalt… Les mer »

Limmy
Limmy
Svar til  Velde
5 år siden

Det inlegget er jo bare tåkeprat. Du kan kalle meg sau så mye du bare orker men det betyr ingenting. Å bli kalt ting og tang sier minst like mye om personen som kommer med dem. Hvor mange skjellsord er det i gode likeverdige debatter? Problem om man tenker annerledes? Dere er jo beviset på at det ikke er sant. Dere prøver å erte på dere så mange som mulig og truer med å henge navngitte personer og så klager dere på at dere ikke har yttringsfrihet om noen blir sinte. Folk kan bli sinte om dere truer både rettighetene… Les mer »

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Sau.

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

Det smaker ikke riktig når forretten kommer som dessert. Ser du føler deg truffet. Det er nesten umulig å oppdrive debatt uten tilegning av stereotyper noe du selv briljerer i. Skjellsord er de liberales primære debattgrunnlag, også ditt hvor du er fullstappet av indoktrinert hat. Du er da ikke så dum at du tror at vi ikke er beviset på at å tenke annerledes er et virkelig problem. Hvor der er storstilte forsøk på å sensurere oss totalt. Det er et problem du også bør bry deg om ihht ytringsfriheten. Vi er mest opptatt av skole og arbeid hvor idioti… Les mer »

Limmy
Limmy
Svar til  Velden
5 år siden

Vel. Det var et langt inlegg. Dog du antar mye om meg du ikke har grunnlag for, så det meste av innlegget raser sammen ganske fort.

Jeg sa ikke at dere vil ta fra meg rettigheter. Jeg tenkte på homofile og transer.

Og det er svært lite jeg hater. Misjonærer har jeg nok et hat forhold til og kapitalisme. Hat kommer av frykt og jeg føler meg veldig trygg, som sagt.

Velden
Velden
Svar til  Limmy
5 år siden

så uroe deg om homsemisjonærene da, det beskriver godt hvilke rettigheter dem ikke skal ha.

skapnazist

Alexander Nævdal
Alexander Nævdal
5 år siden

Det var svært interessant å lese. I sær av di vi her får ei samanhengande meining og ikkje berre eit bilete av brennande bøker, medan vi vert bedne om å «sjå galskapen».

Velden
Velden
5 år siden

Hva er det som aktiverer moderasjon. Lange poster over hvor mange bokstaver?