Hjem Nyheter Von der Leyen krever intervensjon i EUs energimarked

Von der Leyen krever intervensjon i EUs energimarked

ENERGIKRISEN Ifølge Europakommisjonens presidenten fungerer ikke EUs strømmarked lenger og behøver snarlig intervensjon.

Ursula von Der Leyen. Foto: Europaparlamentet, (CC BY 2.0) .

Europakommisjonens president, Ursula von Der Leyen, har uttalt at energikrisen i EU har avslørt strømmarkedets begrensinger, og at en kriseintervensjon er nødvendig for å stabilisere energiprisene.

– De skyhøye strømprisene avslører nå, av ulike grunner, begrensningene til den nåværende utformingen av strømmarkedet vårt, uttalte hun mandag fra et forum i Slovenia.

Von der Leyen fortsetter:

– [Markedet] ble utviklet under fullstendig forskjellige omstendigheter og for fullstendig andre formål. Det passer ikke lenger til målet.

– Det er derfor vi, kommisjonen, nå arbeider med en kriseintervensjon og strukturell reform i strømmarkedet. Vi trenger en ny markedsmodell som virkelig fungerer og fører oss tilbake i balanse.

Under det nåværende systemet bestemmes energiprisene i EU, inkludert strøm, av «marginalkostnader» der alle energiprodusenter fra «grønne» kilder som sol og vind til fossile som kull og gass. Alle strømprodusenter legger inn bud på markedet basert på sine produksjonskostnader, fra billigst til dyrest, hvilket nå så godt som alltid er gass. Alle produsenter får prisen til det siste budet, hvilket resulterer i at gassprisene bestemmer strømprisene til tross for at billigere kilder bidrar med strøm.

Logikken bak systemet var å gi insentiver til å bygge ut mer «grønn» energi, men har nå ført til energikrisen i EU.