Hjem Nyheter Globalt WhatsApp infisert med israelsk spionprogram

WhatsApp infisert med israelsk spionprogram

1

TEKNOLOGI Via appen WhatsApps samtalefunksjon har flere brukere blitt smittet med et spionprogram med opprinnelse i skurkestaten Israel. Bedriften bak spionprogrammet tilbyr hacker-tjenester til flere lands sikkerhetstjenester.

I begynnelsen av mai oppdaget bedriften WhatsApp Inc. at et stort antall brukere av deres app WhatsApp Messenger hadde blitt smittet med et spionprogram. Programmet hadde blitt installert via appens samtalefunksjon, og i mange tilfeller hadde det skjedd til tross for at brukeren ikke engang hadde besvart samtalen.

Da programmet vel var installert skal samtalen dessuten ha blitt slettet fra WhatsApps samtaleliste.

WhatsApp har over 1,5 milliarder brukere, men det er uklart nøyaktig hvor mange som har blitt rammet. Derimot har innbruddet skjedd på flere forskjellige mobilplattformer.

Bak spionprogrammet ligger den israelske bedriften NSO, som leverer hemmelig overvåkningsteknologi til flere tunge sikkerhetstjenester verden over. Deres mest kjente tjeneste er Pegasus, som er et spionprogram som tar over en mobiltelefons kamera og mikrofon.

Ifølge både menneskerettighetsorganisasjoner og organisasjoner som overvåker digitale rettigheter brukes NSOs tjenester regelmessig for å overvåke og undertrykke opposisjonelle og journalister over hele verden.

NSO nekter for at de ligger bak installasjonen av programvaren via WhatsApp og sier at de skal etterforske saken.

WhatsApp Inc. – som siden 2014 eies av den jødiske bedriften Facebook – oppfordrer nå sine kunder til å oppdatere WhatsApp, hvilket det mener vil slette det israelske spionprogrammet.

Frihetskamp oppfordrer alle som kan ha blitt smittet med israelske spionprogrammer via WhatsApp til å formatere sine telefoner og finne andre tjenester å kommunisere med.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
trackback
2 år siden

[…] også: Zuckerberg: Vi samler inn data om utenforstående WhatsApp infisert med israelsk spionprogram Google samlet inn ulovlig data – dømt til å betale flere millioner […]