Hjem Historie Dagens historiske Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

18

HISTORIE Den 27. januar 1756 ble det germanske musikkgeniet Wolfgang Amadeus Mozart født.

Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Public domain.

Wolfgang Amadeus Mozart ble født den 27. januar 1756 i Salzburg, en by som idag ligger i Østerrike, like ved grensen til Tyskland.

Mozart hadde musikken i blodet fra begge sine foreldre. Faren, Leopold Mozart, var fiolinist og komponist, og Mozarts morfar skal også ha vært en dyktig musiker, selv om han døde før Mozart ble født.

Leopold Mozart jobbet som komponist på hoffet i Salzburg, men også som musikkinstruktør. Han underviste elevene sine hjemme i sitt eget hus, noe som gjorde at sønnen var eksponert for musikk under hele sin oppvekst.

I 1759, da Mozart var tre år, begynte hans syv år gamle søster Maria Anna Mozart å få pianotimer av deres far. Søsteren øvet mye og viste tegn på talent. Mozart var fascinert av melodiene som søsteren spilte, og begynte først å nynne med melodiene før han selv startet å spille de han hadde hørt på piano.

Faren oppdaget snart at treåringen hadde et godt melodiminne og upåklagelig rytmesans, til tross for at han ikke hadde blitt instruert i hvordan han skulle spille. Derfor begynte faren å instruere sønnen allerede da han fylte fire år. Snart merket han at Mozart hørte og fokuserte mer intenst enn andre studenter på musikken, og han lærte raskere enn andre elever.

Ved 5-årsalderen stjal Mozart notene til en komplisert øvelse som hans eldre søster skulle øve på. Mozart hadde hørt søsteren spille stykket tidligere, og med notene fremfor seg skal han ha lært seg stykket på en halv time.

I 1762 kom faren på at det var mulig å tjene mer penger på barnas musikktalent enn hva han selv tjente på sine jobber. Han tok derfor med barna på en flere år lang turné rundt til flere av Europas hovedstader. Datteren var under opptredenene utkledd som en prinsesse, og den seks år gamle Mozart utkledd som dommer med vest og parykk. Barna var sjarmerende i seg selv, men Mozarts spilling var det som fascinerte publikum mest. Han spilte veldig raskt og ved syvårsalderen komponerte han egne musikkstykker som imponerte publikum.

Under turneen ble Mozart kjent med mange av Europas fremste musikere og komponister. Blant annet traff han Johann Christian Bach i London, sønnen til den mer kjente Johann Sebastian Bach. Kunnskapen Mozart kunne suge til seg fra disse personene var veldig verdifull for hans musikalske utvikling.

Turneen var en finansiell suksess, men holdt på å ende ille da familien til slutt var på vei hjem til Salzburg i 1766. Mozart ble da rammet av en sterk feber som fikk ham til å gå ned i vekt, og var nær å koste ham livet. Hendelsen forandret det unge geniet som deretter under resten av sitt liv bar på en illevarslende følelse av at han skulle dø ung.

Familien var på denne tiden avhengig av pengene som barna fikk inn gjennom sine turneer og opptredener, men ettersom årene gikk og barna ble eldre så mistet de sin sjarm, og det var stadig vanskeligere å finne arbeid.

I 1770 dro Mozart og hans far derfor til Italia, Europas daværende musikalske sentrum, for å satse på å markedsføre Mozart som komponist. Mozart fremførte sine egne symfonier og konsertstykker i Italia, og fikk en viss anerkjennelse da det var imponerende at disse var komponert av en tenåring. Men selv etter tre år i Italia fikk ikke Mozart noen jobb som var verdig en mann med hans talent, så Mozart og faren returnerte til Salzburg igjen.

Hjemme i Salzburg fikk Mozart jobb som hoffmusikker og komponist av byens erkebiskop. Men Mozart vantrivdes i den lille byen og ville skrive annen musikk enn den muntre og glade musikken som det var forventet at han skulle skrive til hoffet, så han forsøkte nå og da å finne mer passende jobber i andre byer.

I 1781 fulgte Mozart og andre musikere ved hoffet med erkebiskopen til Wien. Da det var tid for å returnere til Salzburg nektet Mozart, som sa opp og bestemte seg for å bli i Wien. Faren oppfordret Mozart via brev til å returnere hjem, men Mozart stod fast i sin beslutning, hvilket førte til et permanent brudd mellom de to.

I Wien eksploderte Mozarts innestengte kreativitet. Mozart kunne høre og skrive musikk i sitt hode og kunne takket være sin erfaring kombinere forskjellige stiler og genre for å skape helt ny musikk. I en tiårsperiode skrev Mozart store mengder musikk før han i 1791 ble fullstendig utbrent og døde bare 35 år gammel.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
18 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
4 år siden

Bach, Beethoven, Mozart – de største navn i musikkens hisorie, og alle av germansk/arisk herkomst. De skapte vakker, betagende og inspirerende musikk, som gir glede og sinnsro den dag i dag. Hvor mye strørre grunn til å markere 27.januar til Mozarts ære enn å hylle bolsjevikjødenes «frigjøring» av Auschwitz på samme dato, som bidro på avgjørende måte til mytologien om holohoax.

Ragnarkisten
Ragnarkisten
2 år siden

Mozart var frimurer. Så det setter vel hans ettermæle i perspektiv for nasjonalsosialister? Selv om han var fra samme land som en viss leder som var preget av narkomani og Parkinson, må dere være forsiktig med å glorifisere fienden!

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Dette er en artikkel som fremmer hans talent innen musikk, og ikke hva han måtte mene privat. Det finnes mange hvite talenter innen musikk, innen oppfinnelser, eller eventyrere, osv, som bør trekkes frem for nettopp dette, selv om de skulle hatt meninger som ikke samsvarer med nasjonalsosialismen, og vært tilknyttet et fiendtlig selskap som frimureriet.

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Ok, så kan man altså forvente nært forestående artikler om talentfulle jødiske artister i nær fremtid? For dem er det jo mange av. Dere kan begynne å lete blant Hollywood industrien, for tro meg når jeg sier at den i alt vesentlig er dominert av jøder. Og flere hadde det vel vært om ikke de hadde omkommet i Hitlers gasskammere. Jeg synes det er flott jeg! Det tar litt luven av det konspirasjonsteoretiske fiendebildet dere har skapt av verden! Og går vel egentlig litt mot untermensch tankesettet også. Stå på!

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Hvorfor skulle vi fremme jøder? Det gjør de vel fint selv 24/7, i den pedofile Hollywood-industrien du her trekker frem, og som du attpåtil erkjenner er dominert av jøder. Nei, ingen jøder døde i gasskamre, med mindre du sikter til lus som jøder da? Man kan vel fort forveksle litt. Jeg tror nok intensjonen her er å trekke frem talenter, skapere, genier av vårt eget folk og rase, hvilket det er en hel del av, men det forstod du altså ikke? Du synes kanskje det er noe rart ved det at et folk trekker frem og hedrer personer av eget… Les mer »

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Selv Natalie Portman, som sies å være rundt 1,60, blir vel for en kjempe å regne sammenlignet med en lus, eller hva? Du er sikker på at alt er i orden med synet ditt, siden du strever slik med å se forskjell? Men du synes hun er litt pen likevel, ikke sant? På tross av dine utfordringene mener jeg? Og jeg mener pedofili… altså det er da litt lettere å skjønne at man kan få en viss avvikende tiltrekning mot søte småjenter enn mot avføringssex slik som Hitler likte, tross alt? Jeg skjønner ikke hvorfor Ny-Nazister er så opptatt av… Les mer »

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Slik er det å diskutere med nazister. Under krigen tok de fra oss radioen, i 2020 prøver de å sensurere meningsmotstandere på nett. (Forrige innlegg er slettet, feiginger) Men Hitlers koprofili-fetisj setter begrepet brunskjorter i et nytt perspektiv. At jeg ikke har skjønt det før. Ler meg skakk!

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Se der ja… der kom innleggene mine med til slutt likevel. Det var jo bra at dere ikke begynner å brenne tekster slik nazister er så kjent for! Downvote me Please!!

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Jøss, hadde regnet med at du etterhvert ville begynne å vakle litt og bli noe ustabil når argumentene dine ikke lenger holdt mål, men at det skulle bli så tydelig, det hadde jeg ikke forventet 🙂 Ut av det blå så begynner du å skrive om Natalie Portman? Og om jeg synes hun er fin? Det hele blir nokså komisk Ragnarkisten, men for å svare deg på dette da, og jeg måtte faktisk google navnet hennes for å i det hele tatt finne ut av hvem du snakker om. Såpass «kjempe» var hun. Etter min bedømming har hun et normalt… Les mer »

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Jeg visste jo før jeg i det hele tatt skrev et innlegg på denne siden at å debattere med dere er meningsløst. Dette fordi dere hevder at virkeligheten er radikalt annerledes enn det offisielle kilder hevder. Dere slenger om dere med påstander om jøder i hytt og gevær, men når jeg fremmer påstander om Hitler, så er jeg bare «opplært til å hate en person jeg ikke har stor kjennskap til». Men det er ingenting irrasjonelt ved å ha vel så stor tiltro til påstandene om at Hitler tvang sin egen niese til å drite han inn i munnen sin… Les mer »

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Ragnarkisten: «Dette fordi dere hevder at virkeligheten er radikalt annerledes enn det offisielle kilder hevder.» Svar: Kan det være slik at disse «offisielle kilder» du refererer til ikke helt holder mål? Det vil si, om du referer til sionistisk eller kommunistisk propaganda, så vil det nok høyst sannsynlig ikke være helt i tråd med virkeligheten. Vi forholder oss til ren fakta, en usminket virkelighet, og henter ofte informasjon, opplysninger og statistikk fra offentlige kilder, det vil si kilder som ikke er farget av politisk korrekthet, eller som ligger der tilgjengelig for alle å se om de bare gidder å hente… Les mer »

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Det kom en slags indirekte indikasjon fra min side om at jeg ikke skulle skrive mer i denne «debatten» og jeg bør være mann av mine ord, men når det er så nærliggende å linke til en offisiell kilde slik som i denne sammenhengen (noe dere selv burde ha ett og annet å lære av) så får jeg heller la mine prinsipper fare: https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/pedofili «Men pedofili er ikke ensbetydende med misbruk av barn.» Mer tydelig kan det vel vanskelig sies. Du må gjerne søke opp den faktiske betydningen av pedo og fili også, så vil du se at jeg har… Les mer »

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Og MAP (minor attracted person) er også et nytt begrep om pedofile, oppfunnet av kulturmarxister, med den intensjon å forsøke å gjøre disse avvikere mindre skumle? Jeg er fullstendig klar over de forskjellige begreper som med tiden er oppfunnet av kulturmarxister, men jeg er ikke alltid enig i denne tåkeleggingen og forsøk på å avkriminalisere og ufarliggjøre. En pedofil er som sagt en person som er seksuelt tiltrukket barn. Og pedofili sikter til hans handling, derav overskrifter som «dømt for pedofili». Videre så er vi helt klart uenig i hva som bør være en kriminell handling her. Begrep som pedoseksuell… Les mer »

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Ragnarkisten: «Slik er det å diskutere med nazister. Under krigen tok de fra oss radioen, i 2020 prøver de å sensurere meningsmotstandere på nett.»

Svar: I motsetning til mange andre steder, så finnes det altså et åpent kommentarfelt med høy takhøyde her på nasjonalsosialistiske Frihetskamp.net 😉 Hvor også meningsmotstandere som deg selv får komme til tale. Det vil si, sålenge du følger reglene for kommentarfeltet.

Er du bekymret for sensur på nett, så bør du vel strengt talt rette fokuset mot de som faktisk aktivt sensurerer internet idag. https://www.frihetskamp.net/?s=politisk+sensur

Fantomet
Fantomet
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Til opplysning så var også Voltaire frimurer men samtidig mislikte han jødene nokså sterkt og offentlig. Vanskelig å komme frem til sannheten når vi reiser så langt tilbake i tid men som Salieri spurte; «Hvorfor la Gud sin elsk på Mozart?»

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Fantomet
2 år siden

Et godt poeng det. Jeg skal vel ikke underslå at franskmannen Pierre Prodhoun, ofte kreditert som opphavsmannen til mutualism, en doktrine som ligger mitt hjerte nær, (senere kalte han seg føderalist, noe jeg har langt mindre sans for) var unektelig, ja det kan vel ikke sies på noen annen måte, bent fram en jødehater. Mye av dagboknotatene hans dreide seg om hvordan han så på jøder som en forpesting av samfunnet. Vel, ham om det…

Fantomet
Fantomet
Svar til  Ragnarkisten
2 år siden

Han var vel strengt tatt ikke alene om å mene det. Forskjellige folkeslag verden over har utrolig nok kommet frem til mye av det samme. Men å kalle det hat er jeg ikke enig i at det er. Kritikk og få ting frem i lyset er noe annet. Man blir ikke så upopulær og kastet ut av over 100 land uten grunn. Så er det jo også forskjellige type jøder også. Man har dem som stammer fra Khazaria, såkalte ashkenazi jøder. Man har også sefardiske jøder osv. Mye å sette seg inn i.

Ragnarkisten
Ragnarkisten
Svar til  Fantomet
2 år siden

Jeg har ikke tilgang til innsiden av hodet til Proudhon, og i hvertfall ikke nå, post mortem. Men han skrev blant annet: «They (altså jøder) must be sent back to Asia or be exterminated.» De forgifter tilværelsen og stikker nesene sine i alt mulig, Synagoger må forbys, og jøder må aldri få arbeid… Var blant annet tingene han sa om dem. Om det ikke er hat, er det i alle fall sterk misbilligelse, la oss si det på den måten. Motstanden mot jøder har vært sterk gjennom historien ja, og er vel en del av forklaringen på at Israel er… Les mer »