Hjem Historie Dagens historiske Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

HISTORIE Den 27. januar 1756 ble det germanske musikkgeniet Wolfgang Amadeus Mozart født.

Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Public domain.

Wolfgang Amadeus Mozart ble født den 27. januar 1756 i Salzburg, en by som idag ligger i Østerrike, like ved grensen til Tyskland.

Mozart hadde musikken i blodet fra begge sine foreldre. Faren, Leopold Mozart, var fiolinist og komponist, og Mozarts morfar skal også ha vært en dyktig musiker, selv om han døde før Mozart ble født.

Leopold Mozart jobbet som komponist på hoffet i Salzburg, men også som musikkinstruktør. Han underviste elevene sine hjemme i sitt eget hus, noe som gjorde at sønnen var eksponert for musikk under hele sin oppvekst.

I 1759, da Mozart var tre år, begynte hans syv år gamle søster Maria Anna Mozart å få pianotimer av deres far. Søsteren øvet mye og viste tegn på talent. Mozart var fascinert av melodiene som søsteren spilte, og begynte først å nynne med melodiene før han selv startet å spille de han hadde hørt på piano.

Faren oppdaget snart at treåringen hadde et godt melodiminne og upåklagelig rytmesans, til tross for at han ikke hadde blitt instruert i hvordan han skulle spille. Derfor begynte faren å instruere sønnen allerede da han fylte fire år. Snart merket han at Mozart hørte og fokuserte mer intenst enn andre studenter på musikken, og han lærte raskere enn andre elever.

Ved 5-årsalderen stjal Mozart notene til en komplisert øvelse som hans eldre søster skulle øve på. Mozart hadde hørt søsteren spille stykket tidligere, og med notene fremfor seg skal han ha lært seg stykket på en halv time.

I 1762 kom faren på at det var mulig å tjene mer penger på barnas musikktalent enn hva han selv tjente på sine jobber. Han tok derfor med barna på en flere år lang turné rundt til flere av Europas hovedstader. Datteren var under opptredenene utkledd som en prinsesse, og den seks år gamle Mozart utkledd som dommer med vest og parykk. Barna var sjarmerende i seg selv, men Mozarts spilling var det som fascinerte publikum mest. Han spilte veldig raskt og ved syvårsalderen komponerte han egne musikkstykker som imponerte publikum.

Under turneen ble Mozart kjent med mange av Europas fremste musikere og komponister. Blant annet traff han Johann Christian Bach i London, sønnen til den mer kjente Johann Sebastian Bach. Kunnskapen Mozart kunne suge til seg fra disse personene var veldig verdifull for hans musikalske utvikling.

Turneen var en finansiell suksess, men holdt på å ende ille da familien til slutt var på vei hjem til Salzburg i 1766. Mozart ble da rammet av en sterk feber som fikk ham til å gå ned i vekt, og var nær å koste ham livet. Hendelsen forandret det unge geniet som deretter under resten av sitt liv bar på en illevarslende følelse av at han skulle dø ung.

Familien var på denne tiden avhengig av pengene som barna fikk inn gjennom sine turneer og opptredener, men ettersom årene gikk og barna ble eldre så mistet de sin sjarm, og det var stadig vanskeligere å finne arbeid.

I 1770 dro Mozart og hans far derfor til Italia, Europas daværende musikalske sentrum, for å satse på å markedsføre Mozart som komponist. Mozart fremførte sine egne symfonier og konsertstykker i Italia, og fikk en viss anerkjennelse da det var imponerende at disse var komponert av en tenåring. Men selv etter tre år i Italia fikk ikke Mozart noen jobb som var verdig en mann med hans talent, så Mozart og faren returnerte til Salzburg igjen.

Hjemme i Salzburg fikk Mozart jobb som hoffmusikker og komponist av byens erkebiskop. Men Mozart vantrivdes i den lille byen og ville skrive annen musikk enn den muntre og glade musikken som det var forventet at han skulle skrive til hoffet, så han forsøkte nå og da å finne mer passende jobber i andre byer.

I 1781 fulgte Mozart og andre musikere ved hoffet med erkebiskopen til Wien. Da det var tid for å returnere til Salzburg nektet Mozart, som sa opp og bestemte seg for å bli i Wien. Faren oppfordret Mozart via brev til å returnere hjem, men Mozart stod fast i sin beslutning, hvilket førte til et permanent brudd mellom de to.

I Wien eksploderte Mozarts innestengte kreativitet. Mozart kunne høre og skrive musikk i sitt hode og kunne takket være sin erfaring kombinere forskjellige stiler og genre for å skape helt ny musikk. I en tiårsperiode skrev Mozart store mengder musikk før han i 1791 ble fullstendig utbrent og døde bare 35 år gammel.