Hjem Nyheter Norge Yan Petrovskiy pågrepet – skal utvises fra Norge

Yan Petrovskiy pågrepet – skal utvises fra Norge

1984 Den norsk-russiske nasjonalisten Yan Petrovskiy ble tirsdag pågrepet hjemme hos et medlem av Motstandsbevegelsen.

Pågripelse 1

Syv politimenn oppsøkte tirsdag boligen til Ronny Bårdsen for å meddele den norsk-russiske nasjonalisten Yan Petrovskiy, også kjent som Veliki Slavian, at han er kastet ut av Norge. Politiet fortalte Petrovskiy at han hadde to dager på å skaffe en flybillett og fem dager på å forlate landet.

De ønsket så å få se hans pass og vite om han godtok avgjørelsen og kom til å forlate landet frivillig. Petrovskiy svarte at han etter råd fra sin advokat, Nils Christian Nordhus, ikke oppbevarte passet i boligen, og at han ønsket å forhøre seg med advokaten før han gav noe svar på om han kom til å forlate landet frivillig.

Pågripelse 2

Petrovskiy forsøkte deretter å ringe advokaten mens politiet ventet, men ettersom han var utilgjengelig på telefon, valgte politiet å gå til pågripelse og gjennomføre en husransakelse av boligen til Bårdsen, hvor Petrovskiy bor og er folkeregistrert i Norge.

Formålet med husransakelsen var blant annet å lokalisere Petrovskiys pass, ettersom de ikke kan sende ham ut av landet uten. Passet ble ikke lokalisert.

Personer som arbeider for Petroskiys advokat meddelte til Bårdsen senere på tirsdag at de ikke hadde fått tillatelse til å prate med sin klient i arresten, da politiet hevdet de ikke kunne «garantere for advokatens sikkerhet». Advokaten uttalte til Bårdsen at de «aldri hadde opplevd lignende».

Yan_Petrovskiy-640x360

Bakgrunnen for pågripelsen: – Trussel for rikets sikkerhet

Vedtaket er fattet av Utlendingsdirektoratet (UDI) etter et brev fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hvor de uttrykker at Petrovskiy er en «trussel mot rikets sikkerhet».

Petrovskiys advokat har tidligere uttalt til NRK at hans klient er ustraffet og at det utelukkende dreier seg om politisk forfølgelse.

– Han bestrider grunnlaget for utvisning. Han er en tidligere ustraffet person og oppfatter at den egentlige begrunnelsen er misnøye med hans meninger og standpunkter politisk, sier han til NRK.

På spørsmål fra NRK om hans klient kan være en trussel for det norske samfunn, svarer advokaten:

– Absolutt ikke. Dette bygger på en konstruksjon fra myndighetenes side som er skapt for å få ut en person som de ikke liker meningene til. Jeg oppfatter grunnlaget som en tynn suppe.