Hjem Nyheter Globalt Youtube viste antikonspirasjonspropaganda om 9/11 under Notre Dame-klipp

Youtube viste antikonspirasjonspropaganda om 9/11 under Notre Dame-klipp

INTERNETT Youtube har en algoritme som skal vise den «offisielle versjonen» av eksempelvis 11. september-angrepet hvis noen ser på klipp som kritiserer den. Takket være en feilbedømming har den nå blitt vist for personer som har sett på klipp fra Notre Dame-brannen, hvilket har kastet bensin på bålet med nye konspirasjonsteorier.

Selv CBS News ble under sin direktesending fra Paris rammet av Youtubes 9/11-filter. Klikk for å forstørre.

Av en feil gikk Youtubes «konspirasjonsfilter» igang på direktesendinger fra nattens brann i Notre Dame-katedralen. For de som eksempelvis så på France 24-sendingen på Youtube dukket en faktarute opp om den «offisielle versjonen» av hendelsene i New York 11. september 2011.

– Vi er dypt rørt av den pågående brannen i Notre Dame-katedralen. Disse panelene trigges automatisk og vårt system tar iblant feil beslutning. Vi holder på å stenge alle disse panelene for direktesendinger om brannen, kommenterte en talsmann for Youtube i natt.

Nå menger mange at Youtube har kastet bensin på bålet for nye konspirasjonsteorier, slik som at det skulle finnes en sammenheng mellom 11. september-angrepet og Notre Dame-brannen. Andre mener at feilen er forståelig, ettersom både 11. september og Notre Dame-brannen er historier som inneholder store bygninger i brann.

Ifølge Youtube vises titalls millioner antikonspirasjonsfaktaruter for besøkende hver uke. Youtube bruker informasjon fra Encyclopedia Britannica og Wikipedia for å motvirke det de kalles for falsk informasjon om eksempelvis 11. september-angrepet, på tjenesten.