Hjem Nyheter Europa Zelenskyj har nå avskjediget Zaluzjnyj

Zelenskyj har nå avskjediget Zaluzjnyj

UKRAINA Zelenskyj har i dag avskjediget øverstkommanderende Valerij Zaluzjnyj. Etter møtet poserte de sammen på bilder.

De to rivalene Zelenskyj og Zaluzjnyj smiler og håndhilser.
Foto; @ZelenskyyUa/X

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nå avskjediget sin øverstkommanderende og rival Valerij Zaluzjnyj. Beskjeden ble gitt av Zelenskyj i et innlegg på X, der han skriver at de to «diskuterte fornyelsen som hæren trenger og hvem som skulle kunne være en del av fornyelsens lederskap».

Den jødiske presidenten la også ut et bilde av de to rivalene som smiler og håndhilser, mens Zaluzjnyj gjør V-tegnet med den andre hånden.

Planen var at Zaluzjnyj skulle få sparken allerede sist fredag, etter at han på direkte forespørsel fra presidenten nektet å trekke seg på eget initiativ. Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har også advart Zelenskyj om at det vil kunne føre til opprør blant både sivile og militært personell.

Zaluzjnyj har blitt identifisert som en ledende figur blant nasjonalistene i hæren, som ifølge noen rapporter kun tolererte den jødiske presidenten fordi Zaluzjnyj var deres øverstkommanderende.

Utad ser det imidlertid ut til at Zaluzjnyj viser enighet med presidenten og skal ifølge opplysninger bli værende i det ukrainske forsvaret. I en uttalelse sitert av Reuters skriver Zaluzjnyj at «oppgavene for 2022 var forskjellige fra oppgavene i 2024 » og at «alle må endre seg og tilpasse seg nye virkeligheter». RT tilskriver imidlertid det samme sitatet til Rustem Umerov.

Ifølge opplysninger har Oleksandr Syrskyj, som kommanderer det ukrainske infanteriet, allerede blitt utnevnt til ny øverstkommanderende.

Zaluzjnyj har ledet det ukrainske forsvaret siden 2021. Han var ansvarlig for sommerens mislykkede ukrainske motoffensiv, der Ukraina mistet hundrevis av vestlige militærkjøretøy og opptil 100 000 soldater, noe som også har ført til tap av entusiasme i Washington for en fortsatt militærhjelp.