Hjem Nyheter Zelenskyj-kritiker drept i Moskva

Zelenskyj-kritiker drept i Moskva

RUSSLAND En ukrainsk opposisjonspolitiker i eksil, ved navn Ilya Kiva, er funnet død like utenfor Moskva. Ukrainas etterretningstjeneste lover nå flere attentater mot «forrædere».

Ukrainsk politiker i eksil, Ilya Kiva.
Foto: Sandlerdarina, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Siden Russlands invasjon av Ukraina i fjor har Kiev forbudt minst elleve opposisjonspartier. «Opposisjonsplattform – For livet» var det største partiet som ble forbudt og ble tidligere ledet av Viktor Medvedtjuk, som allerede i fjor ble arrestert og til slutt overlevert til Russland. Partiet hadde som plattform å skape et bedre forhold til Russland.

Nå er en annen av partiets profiler funnet død utenfor Moskva. Ifølge russiske medier ble Ilya Kiva funnet med hodet i en blodpøl i snøen nær en hytte der han bodde.

Kiva var medlem av Ukrainas parlament frem til 2022 og var en kritiker av landets jødiske presidenten Volodymyr Zelenskyj , så vel som den ukrainske regjeringens ambisjoner om å bli med i krigsalliansen NATO. Ifølge Kiva var NATO-prosessen en «felle» for å lure Russland til å angripe Ukraina. Kyiv Independent melder at Kiva støttet den russiske invasjonen av Ukraina og sier han er kjent for å havne i slagsmål med andre politikere i Ukrainas parlament.

Kiva sies å ha forlatt Ukraina allerede før den russiske invasjonen, hvorpå han først flyttet til Spania og deretter dro til Russland hvor han angivelig søkte asyl av frykt for politisk forfølgelse.

Ifølge RT ble Kiva dømt, i hans fravær, til 14 års fengsel i Ukraina. Den ukrainske militære etterretningstjenesten GUR har tatt på seg ansvaret for drapet på Kiva, selv om Kyiv Independent hevder at det faktisk var den sivile etterretningstjenesten SBU som sto bak.

Ja, vi kan bekrefte at Kiva ikke lenger er med oss. En slik skjebne vil ramme andre forrædere mot Ukraina og håndlangere av Putin-regimet, sa GUR-talsmann Andrij Jusov onsdag kveld.

Ifølge BBC ble også en annen ukrainsk politiker ved navn Oleg Popov drept onsdag av en bilbombe i Luhansk. Popov var politiker i utbryterrepublikken Luhansk, som nå er annektert av Russland.

GUR har tidligere bekreftet at de dreper sivile som har blitt identifisert som fiender eller forrædere. I fjor ble den russiske opinionsskaperen Darja Dugina drept av en bilbombe som trolig var ment for hennes far, filosofen Aleksandr Dugin. De har også drept en rekke russiske journalister og såkalte militærbloggere.