Hjem Nyheter Zelenskyj skyller bakslaget i Kharkiv på «hele verden»

Zelenskyj skyller bakslaget i Kharkiv på «hele verden»

UKRAINAKONFLIKTEN Russlands raske suksesser i Kharkiv-regionen er «hele verdens skyld». Det sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy.
Foto: President of Ukraine/flickr (Public domain).

I forrige uke innledet Russland en offensiv mot Kharkiv-regionen nordøst i Ukraina, som i månedsvis har blitt brukt av ukrainske tropper og Kyiv-lojale russere til en rekke angrep mot russiske byer.

På bare to dager klarte russiske styrker å ta over 100 kvadratkilometer territorium , og de siste dagene har de klart å vinne kamper for flere viktige lokalsamfunn på grensen.

Som svar på dette valgte den jødiske presidenten i Ukraina Volodymyr Zelenskyj å avlyse en utenlandstur til fordel for et besøk til Kharkiv, der ukrainske tropper sier at de lider av en «ekstremt vanskelig situasjon».

På plass i Kharkiv samtidig som Zelenskyj var journalister fra ABC News, som benyttet anledningen til å intervjue den hardt pressede presidenten.

– Mange gutter har gitt sitt liv. De er soldater, men fremfor alt er de fra denne regionen, de ble født her. For meg var det veldig viktig å komme hit, å anerkjenne motet deres, sa Zelenskyj, som i forbindelse med intervjuet delte ut medaljer til sårede soldater.

– Situasjonen er svært alvorlig. Vi har ikke råd til å miste Kharkiv, fortsetter han.

Både Zelenskyj og det ukrainske forsvaret har blitt utsatt for hard intern kritikk for fiaskoen i Kharkiv. Blant annet har det blitt stilt spørsmål ved mangelen på minefelt og skikkelige befestninger, da det har vært ventet en russisk offensiv mot regionen. Men ifølge Zelenskyj er det alle andres feil.

– Det er verdens feil. De ga [Russlands president Vladimir] Putin muligheten til å okkupere. Men nå kan verden hjelpe, sier presidenten.

Denne gangen er Zelenskyjs krav også betydelig mer beskjedne enn vanlig, da han mener at luftvern er alt som mangler for å kunne stoppe russernes fremrykning.

– Alt vi trenger er to Patriot-systemer. Russland vil ikke kunne okkupere Kharkiv hvis vi får disse, hevder presidenten.