Hjem Nyheter Zelenskyj sparker sikkerhetssjef

Zelenskyj sparker sikkerhetssjef

UKRAINA Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd (SNBO) har nå sluttet seg til rekkene av regjeringssjefer som har blitt avskjediget fra kontoret av landets president.

Tidligere SNBO-sjef Oleksij Danilov
Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

På tirsdag avskjediget Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Oleksij Danilov fra sin stilling som leder av Det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet (SNBO) – en stilling han har hatt siden 3. oktober 2019. Tiltaket ble umiddelbart kunngjort på presidentens offisielle nettside, men ingen grunn til beslutningen er oppgitt der til dags dato. Samtidig ble Alexandr Litvinenko, som har ledet Ukrainas utenlandsetterretningstjeneste siden juli 2021 og tidligere var assisterende SNBO-direktør, utnevnt til ny SNBO-direktør.

Zelenskyjs uttalelse om avskjedigelsen tirsdag kveld var kort og minimalt informativ:

– I dag fortsatte jeg å restarte systemet som styrer staten vår. Ansattes godtgjørelse er inkludert. Jeg er takknemlig for Oleksij Danilov for hans arbeid som leder av Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd. Han er nå overført. Mer om dette senere.

Fraværet av noen oppgitte grunner for oppsigelsen har etterlatt feltet åpent for spekulasjoner. Blant forklaringene presidenten har gitt for sine mange tidligere avskjedigelser, er for eksempel anklager om spionasje eller andre former for russisk samarbeid, mistanker om korrupsjon eller et annet syn på strategi enn det presidenten liker.

Den kraftige sjefen

Det er åpenbart at Danilov i løpet av sitt lederskap har blitt kjent for sine kontroversielle uttalelser. På slutten av 2023, i en kommentar til Kyivs rekrutteringsproblemer, uttalte han at ukrainere må «vokse opp» og «lære å kjempe». Hans presisering i denne sammenhengen om at Ukrainas planlagte mobiliseringskampanje ikke vil vare en dag eller en måned – men heller minst et år – ble ikke verdsatt fra alle hold.

I november oppfordret Danilov til å slå ned på de som nedvurderer president Zelenskyj mens de kommuniserer anonymt med vestlige journalister. Den samme nå avgåtte sikkerhetssjefen har kritisert meldingsappen Telegram og kalt den «farlig og sårbar». Det bør være en plattform for folk som ønsker å ha en positiv innvirkning på det ukrainske samfunnet, sa han i november, og la til at han var klar til å forby den direkte.

Den tidligere SNBO-sjefen har også vært kritisk til kreftene i Vesten hvis støtt han behøver. I desember erklærte han at NATOs krigslærebøker skulle skrinlegges, da ingen av dem er i stand til å forberede soldater på krigen i Ukraina. Han har også gjentatte ganger bedt om at flere våpen må bringes til Kyiv og advart om at eventuelle tilbakeslag som ukrainske styrker har lidd, skader Vestens eget «image, autoritet og enhet».

I februar 2024 ba Danilov EU om å overlevere alle sine tunge våpen til Ukraina, og la til at unionen selv ikke vil trenge dem i fremtidige konflikter uansett. I forrige uke vakte han stor internasjonal oppmerksomhet da han hånet den kinesiske regjeringens spesialrepresentant for eurasiske anliggender siden 2019, Li Hui, for Beijings intensjon om å boikotte de internasjonale samtalene i Sveits om Ukraina-konflikten, som Kiev har til hensikt å innkalle alle alle bortsett fra Russland til. Danilov ga åpenbart bevisst en feilaktig fremstilling av den kinesiske diplomatens navn og har blitt kritisert for et «uanstendig ordspill» i sin kommentar.

Fra russisk side har de sterkeste innvendingene mot en uttalelse fra Danilov på ukrainsk statlig TV fra august 2023 kommet. Her uttalte den tidligere SNBO-sjefen at russere, som asiater, er «mindre humane» enn ukrainere: