Hjem Nyheter Zelenskys krav til FN: Kast Russland ut av FNs sikkerhetsråd

Zelenskys krav til FN: Kast Russland ut av FNs sikkerhetsråd

2

UTENRIKS I en tale til FNs sikkerhetsråd angrep Ukrainas jødiske president Volodomyr Zelensky det mektige organet. Han anklaget sikkerhetsrådet for at det fortsatt er krig i Ukraina og krevde at Russland, som er fast medlem av sikkerhetsrådet, blir utesluttet.

Volodomyr Zelensky. Foto: Skjermbilde Youtube/ABC News.

Ukrainas jødiske president Volodomyr Zelensky talte tirsdag til FNs sikkerhetsråd, som blant annet er ansvarlig for beslutninger om å sende tropper til krigsherjede land.

Russland, som i egenskap av en av seirene under andre verdenskrig har en permanent plass i rådet, har anvendt sin vetorett til å blokkere ethvert forsøk fra rådet på å iverksette tiltak eller fordømme krigen. Noe som Zelensky beskriver som at landet «gjør sin veto til en rett å drepe».

– Russland begår vår tids verste krigsforbrytelser siden andre verdenskrig. Russiske tropper ødelegger bevisst ukrainske byer, og gjør dem til aske med deres artilleri og luftangrep. De blokkerer byer, forårsaker massesult og skyter sivile på veiene som prøver å rømme fiendens territorium, sa Zelensky under talen.

Ifølge Zelensky er sikkerhetsrådet fullstendig bakbundet av Russland, noe han kritiserer sterkt.

– Hvor er sikkerheten som sikkerhetsrådet skal garantere? Det er ikke der. Hvor er freden og garantiene som FN må garantere?

Ifølge Zelensky kan verden nå se bilder fra byen Butja utenfor Kiev, hvor døde sivile ble funnet på gaten etter at Russland forlot byen. Russland har bestemt benektet enhver innblanding i den påståtte massakren, men ifølge den ukrainske presidenten vil verden snart få «se hva de har gjort i andre okkuperte byer og regioner i landet vårt».

Nå krever den ukrainske presidenten en omfattende «reform» av FN, noe som helt klart innebærer at Russland kastes ut av sikkerhetsrådet.

– Mine damer og herrer, er dere klare for å stenge ned FN? Synes dere at tiden for internasjonal rett er forbi? Hvis svaret er nei, må dere agere umiddelbart, tordnet Zelensky.

Det er imidlertid uklart om det er mulig å legge ned noen av sikkerhetsrådets fem faste medlemsland, da hele grunntanken med FN er at landene som vant andre verdenskrig sammen, også skal ha kontroll over verdensordenen.

I tillegg til Russland (tidligere Sovjetunionen), er USA, Storbritannia, Frankrike og Folkerepublikken Kina faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, alle med vetorett.

For øvrig består rådet av ytterligere ti stater uten vetorett, som velges hvert annet år slik at fem stater skiftes ut hvert år.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roar
Roar
1 måned siden

Jeg har en bedre ide, Zelensky. Hva med å kaste deg ut av Ukraina og sette deg på et fly til Israhell? Det hadde vært bra for ukrainere.

Roger M
Roger M
Svar til  Roar
1 måned siden

enig