Hjem Nyheter Zimbabwe angrer konfiskering av hvite bondegårder – tilbyr å returnere dem

Zimbabwe angrer konfiskering av hvite bondegårder – tilbyr å returnere dem

8

UTENRIKS For 20 år siden jagde Zimbabwes regjering bort hvite bønder og beslagla gårdene deres for å gi dem til svarte. Etter at landets økonomi har forfalt kraftig ønsker regjeringen å lokke disse bøndene tilbake. 

Da Zimbabwe fremdeles var Rhodesia, en nasjon styrt av hvite, ble landet kalt «Afrikas brødkurv». Foto: PxHere (Public Domain)

Mellom årene 2000 og 2001 ble tusenvis av hvite bønder jagd bort fra egen jord, ofte med bruk av vold, på etnisk grunnlag. Den beslaglagte jorden var ment å rette på «urett» fra kolonitiden, men førte isteden til økonomisk kollaps og skadede forbindelser med vesten. Etter at den tidligere presidenten og marxistiske revolusjonære Robert Mugabe tok makten i Rhodesia og omdøpte staten til «Zimbabwe» har landet blitt lutfattig og regnes av det internasjonale samfunnet som en mislykket stat.

Utenlandske medborgere kan nå søke om å få beslaglagt jord returnert. Hundrevis av europeere – for det meste hollendere, briter og tyskere, viss investeringer skal beskyttes av internasjonale avtaler, kan dra nytte av tilbudet. For å sikre at de tidligere eierne får jorden sin tilbake kommer regjeringen til å tilbakekalle loven som overførte jorden til svarte eiere og tilby disse alternativ jord istedet, sier Zimbabwes finans- og jordbruks-minister i en offentlig uttalelse.

De hvite bøndene som fremdeles eier jord i landet har blitt tilbudt økonomisk kompensasjon for beslaglagt infrastruktur. Zimbabwes regjering håper nå at denne tilsynelatende godviljen vil føre til at økonomiske sanksjoner påført landet nå vil løftes.

Les også:
Rhodesia erklærer seg selvstendig
Zimbabwes regjering skylder sin finanskrise på hvite menn – ”lærte oss aldri hvordan man driver et samfunn»
Zimbabwe: Svarte overlykkelige når hvite bønder returnerer til sine gårder

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
8 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Først stjeler de eiendom og jord fra de hvite, som kunne dyrke kaffe, tobakk og andre levnets- og nytelsesmidler, så mislykkes de nye eierne – negrene – kapitalt fordi de ikke har de evner og den kompetanse som skal til, og nå inviteres de hvite tilbake, for å redde Zimbabwes økonomi! Vi raserealister kan bare riste på hodet av vanviddet som rådet, og som bragte landet på randen av stupet.

Morten
Morten
1 år siden

La de klare seg selv.

N.S
N.S
1 år siden

Mener de at de ikke er intelligente nok til å styre selv? Haha

Ronny
Ronny
1 år siden

Hatet var en luksus.. helt til det kom til lommeboka. La dem falle helt, så kan hvite ta over senere når dem har flagget ut av Zimbabwe i desperasjon.

Snofrid
1 år siden

Jajajajaja, slik går det når urbefolkningen i den #TredjeVerden skal prøve å styre skuta si helt på egenhånd, i henhold til såkalt økonomiske vanskeligheter over den bredde fjøla i sitt eget territorium. Apropos sistnevnte, kan vi kanskje trekke noen parallelle linjer til hva som høyst sannsynlig hender, når eventuelt befolkningen i fra utviklingsland ankommer oss i vårt nærområde. PS!, dette forklarer iallefall meget klart og tydelig for majoriteten, hvorfor den #Nasjonalsosialistiske levemåten må være den eneste globale praksisen, o.l.

Heimdal
1 år siden

Først massakrerer de hvite bøndene, deretter roper de om hungersnød.
Samme som skjer i Sør-Afrika disse tider, der Nrk hadde et innslag der mange lever nå i stor sult. De unngikk å ta opp at de hvite bøndene har blitt jaktet ned.
Faen ta de.

Sverre Holm
Sverre Holm
1 år siden

Synes de hvite bøndene skulle returnert til Europa, så kunne vi sendt tilbake alle afrikanere. Flerkultur fungerer hverken der eller her.

Roy Vey
Roy Vey
1 år siden

I guess White Lives Matter…more.