Hjem Nyheter Norden Amazon lagrer biometrisk data fra amerikanske innbyggere i Eskilstuna – er Sverige...

Amazon lagrer biometrisk data fra amerikanske innbyggere i Eskilstuna – er Sverige kjernen i «Den dype staten»?

DEN DYPE STATEN I en ny film forteller Mathias Andersson om Amazons datalagringshall utenfor Eskilstuna. Også andre IT-giganter som Google og Facebook har ved hjelp av etableringsstøtte og skattefritak fått hjelp fra både regjeringen og en velvillig opposisjon til å etablere seg i Sverige – hvilket gir opphav til spekulasjoner.

Amazons datalagringshall ligger på Kjulaåsen rett utenfor Eskilstuna. Her lagrer blant annet den amerikanske myndigheten Department of Homeland Security (DHS) biometrisk data fra hundretalls millioner amerikanske borgere i den såkalte skyen.

Den biometriske dataen omfatter informasjon som kan anvendes for å identifisere folk, slik som fingeravtrykk, øye- og ansikts-informasjon, DNA, håndflateavtrykk, arr og tatoveringer.

At Amazon-skyens informasjon lagres i Sverige, gjør at FRA har tilgang til dette og kan bedrive signalspaning på det.

Massive overvåkningsmuligheter innebygget i dagens teknologi

Allerede i 2012 avslørte en FBI-sjef at man ikke lengre behøvde å investere like mye i overvåkningsutstyr, ettersom dette finnes innebygget i apparatene som folk kjøper selv og som kan avlyttes.

Mikrofoner og kameraer finnes allerede innebygget i dagens tekniske enheter som mobiltelefoner, smarte hjem, tv-apparater, lamper og leker.

Sverige har i samarbeid med Wallenberg en enorm kontroll over verdens informasjonstruktur

I Sverige finnes foretaket som kontrollerer mesteparten av verdens telekom-infrastruktur, nemlig Ericsson. Ericsson som leder 5G-utviklingen har for tiden 86 5G-kontrakter og 27 5G-nettverk i drift over fire kontinenter.

Ericsson eies i sin tur av Wallenberg-foretaket Investor. Den mektige finansfamilien Wallenbergs motto er «Å operere uten å synes» og det er velkjent at den som kontrollerer komponentene og programvarene i telekom-infrastrukturen, er den som faktisk kontrollerer informasjons-infrastrukturen.

Er Sverige kjernen i «Den dype staten»?

Det finnes både utenlands såvel som innenlands de som har trekt konklusjonen om at Sverige kan være kjernen i Den dype staten da Google, Facebook, Amazon, Ericsson med flere har etablert seg i Sverige, der en overveiende del av kontrollen over den globale masseovervåkningen er samlet. Hvert av selskapene er størst i verden på det de gjør og de lyder alle under FRA-loven og alle anvender seg av Investors telekom-infrastruktur.

Samme Rosenbad-foretaket som verner regjeringskontorer, beskytter også Amazons serverhaller.

Amazons datalagringshall ligger plassert ved et luftfartsområde, hvilket gjør at det er forbudt å fly med droner i området. Det er dermed mulig å skjule virksomheten bak høye gjerder uten å behøve å klassifisere det som et beskyttet objekt.

Serverhallene krever et stømforbruk som en større svensk by – skattebetalerne betaler

Anleggene til Amazon omfatter allerede et 200 000 kvadratmeter stort område på Kjulaåsen, men holder på og bygges ut med ytterligere 123 000 kvadratmeter.

Anledningen til at disse enorme serverhallene plasseres i Sverige, skal visstnok være «det kjølige svenske klimaet», men det er uklart hvorfor for eksempel Alaska eller Canada – som er områdene i umiddelbar nærhet av de amerikanske foretakene og som også disse har et kaldere klima – ikke duger.

Av den svenske regjeringen har disse gigantiske serverhallene som årlig sluker like mye elektrisk kraft som en større svensk by fått over hundre millioner kroner i etableringsstøtte og attpåtil store rabatter på strømprisen. Etter skattefritaket for datasentrene, betalte for eksempel Facebook i 2018 0,5 øre per kilowatt.

De fleste jødiskeide IT-gigantene tjener tilsammen hundretalls millioner på skattelettelsene – som i sin tur innebærer et bortfall av skatteinntekter i samme størrelsesorden.

Mangel på strøm hindrer andre selskaper i å kunne etablere seg

Da Amazons datalagringshall startet opp, ble hele kraftforsyningen i området slått ut og alle andre foretak ble mørklagte. Det oppsto også kraftmangel i hele Mälardalen, der selskaper hindres i å etablere seg på grunn av den dårlige tilgangen på kraft.

Samarbeider Sveriges regjering med IT-gigantene for å fortrenge uønskede meninger?

Borgerjournalisten Öystein Rönne har påpekt hvordan den svenske staten, i samarbeid med de utenlandske IT-gigantene, kan anvende etableringsstøtte og skattefritak for å fortrenge uønskede meninger både fra alternative medier og privatpersoner.

De svenske skattebetalerne er dermed de som må betale for kalaset, samtidig som IT-selskapene samler inn massive mengder opplysninger om folk.

I mars 2018 kalte regjeringens justisminister Morgan Johansson Google og Facebook til et møte for å kreve at selskapene skulle bli bedre på å sensurere brukernes innhold.

Sensuren har deretter ytterligere hardnet til og mange regime-kritiske stemmer ties ned.