Hjem Nyheter Norden Breivik skylder attentatet på Blood & Honour

Breivik skylder attentatet på Blood & Honour

10

INNENRIKS Attentatmannen Anders Behring Breivik skylder sine ugjerninger på Blood & Honour. Han mener å ha handlet som soldat og dermed være krigsfange.

Fengselet i Skien hvor Breivik soner.
Foto: Bitjungle (CC BY-SA 3.0).

Fra og med i dag pågår forhandlinger inne på Skien fengsel om den verdenskjente attentatmannen Anders Behring Breivik kan bli løslatt.

NRK rapporterte fra forhandlingene og ifølge deres rapporter hevder Breivik dels at han ikke gjennomførte angrepene han i 2012 ble dømt for å ha gjennomført – et bombeangrep i Oslo og massakren på Utøya – og dels at organisasjonen Blood & Honour bærer alt ansvar for angrepene og at han handlet som soldat for organisasjonen.

Ordren for å utføre attentatet har ifølge Breivik kommet gjennom et nettverk og han tolket deretter ordren som at han skulle gjøre som han deretter gjorde.

– Hver enkelt soldat gjør sin tolkning av ordren, sa Breivik til retten.

Han påstår også at Anders Behring Breivik egentlig «ligger i koma» siden 2009 og at han vil «gjenopplives» når retten aksepterer at han har «hoppet av» fra Blood & Honour. Dette har ikke blitt gjort, beklaget Breivik seg over:

– Det har dere valgt å ikke gjøre på 10 år. Dere har et stående tilbud.

Vil ha beskyttelse av Genevekonvensjonen

Breivik mener å ha blitt radikalisert og at det er de som radikaliserte ham som er ansvarlige for hans ugjerninger:

– Jeg som menneske utførte handlingene i den grad at jeg lot meg radikalisere, og det er til en viss grad min skyld. Men det er de som radikaliserte som bærer det meste av ansvaret.

Da Breivik mener å ha handlet som soldat for Blood & Honour, og det dermed er organisasjonen som bærer ansvaret snarere enn Breivik selv, vil han behandles som en krigsfange og beskyttes av Genevekonvensjonen.

– Jeg hører at jeg de siste ti årene har blitt referert til som en privatperson. Det som ytre høyre og jeg selv anser er at individet Breivik døde i 2009 da jeg ble medlem i en organisasjon som heter Blood & Honour. Vi mener at ifølge Genève-kommisjonen skal alle i ytre høyre behandles som krigsfanger.

Breivik mener at Blood & Honour i egenskap av en slags ikke-norsk statlig aktør skal stilles for retten snarere enn ham selv:

– Jeg gjennomførte ikke angrepet. Jeg var radikalisert og det Blood & Honour som bærer hovedansvaret. Jeg ble radikalisert, det er delvis min skyld. Men all ære som ble rettet mot meg i etterkant bør rettes mot Blood & Honour, svarte Breivik på et spørsmål om han angret på det han gjorde.

Politiske utlegginger i retten

I løpet av dagen har Breivik også brukt en del tid på å gi en lengre utlegging om politikk, ideologier og kulturkrig.

Fire ideologier, uklart hvilke, ble listet opp som deltakere i kulturkrigen. Politiske partier i Norge og utenlands ble sortert i forskjellige grupper. På spørsmål om hvorfor han vil prate om dette svarte Breivik at det er nødvendig for å forstå den personen han var tidligere.

Breivik fortalte også at han har forsøkt å starte et eget parti fra fengselet, men at det har vært vanskelig å samle inn navn og registrere partiet. Han sier også at han vil dedikere sitt liv til «hvit makt-bevegelsen» uansett om han sitter i fengsel eller ikke.

En tanke han skal ha uttrykt er at han vil kjempe for «kreativitet i den nordiske motstandsbevegelsen de kommende 50 årene» eller starte en egen ikke-militant bevegelse i Europa.

Forsvarer Øystein Storrvik brukte også anledningen til å si at Den nordiske motstandsbevegelsens Pär Öberg har blitt kalt som vitne:

– Denne saken vil bli ført som andre prøveløslatelsessaker, for å vise hva et liv i frihet ville medføre. Det vil bli stilt spørsmål til Den nordiske motstandsbevegelse og hvordan de forholder seg til Breivik. Retten må se hva en løslatelse innebærer, realistisk sett, sa Storrvik i retten.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
10 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Tom Hauge
Tom Hauge
4 måneder siden

Alltid like patetisk når noen kommer med «the devil made me do it» argumentet. Eller i dette tilfellet «Blood & Honour made me do it»

Harald Feide
Harald Feide
4 måneder siden

Breivik begikk bedrag mot sitt eget folk i det samme øyeblikket han begynte å skyte og drepe hvite barn på Utøya. At noen personer fra det nasjonale miljøet i det hele tatt ser opp til denne personen er helt motbydelig. Måtte han råtne i fengsel resten av livet hans.

Sist endret 4 måneder siden av Harald Feide
Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
4 måneder siden

Jeg finner det ganske mistenkelig hele showet. Her har man en narsissist som i sitt politiske manifest beskriver seg som en anti-«nazist», pro-homo og pro-jødisk kontrajihadist, for senere i retten lage et show der han viser strak arm og nå forsøker å koble seg selv til ns-miljø som han aldri har vært del av. Så det usmakelig ut for frimurerlosjen der Breivik hadde sine røtter, det at Breivik hadde flere klare sionistiske forbindelser? Har Breivik fått et manus der han skal vise strak arm og forsøke å koble seg til et ns-miljø? Man går liksom ikke sånn helt plutselig over… Les mer »

Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
4 måneder siden

Jens Stoltenberg var ikke blant «vite barn på Utøya» og drepte med norske bombe fly Libya, blomstrende land, uten å ble straffet for det, og nå han forbereder NATO krig mot Russland. Hva om ABB får drepe ham også? Det spiller ingen rolle hvilken «organisasjon» ABB hører til, og hans «kriminalitet» består egentlig i hans vilje å bryte gjennom råtten samfunns materie, ikke noe mer, Jens Stoltenberg f.e. ødelagte flere millioner menneske liv uten noen rettsak etterpå. Den syre NS kritikk mot ABB tyder bare på sofa-mentalitet med dens evig «fredelige suge dropper».

Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
4 måneder siden

Min kommentar er ikke publisert, sensur liksom på ALLE andre nett sider. Gratulerer, NS.

Holger
Holger
Svar til  Ganz von Selbst
4 måneder siden

Det hender kommentarer står på vent. Det kommer nok.

Martin Oppegaard
Svar til  Ganz von Selbst
4 måneder siden

Hei hei, jeg vet ikke hvorfor din kommentar om Jens Stoltenberg, hvis det er den du sikter til, ble satt på vent, men den er nå godkjent nå.

trackback
4 måneder siden

[…] mer politisk vold dersom han slippes ut i samfunnet. Breivik har også fremført et nytt og forvirret resonnement om at det egentlig skal ha vært Blood & Honour som lå bak masseskytingen på Utøya og […]

J.H
J.H
3 måneder siden

Breivik har aldri vært del av B&H. De er ikke sionister. Dette er kun et forsøk av Breivik på å renvaske sitt eget miljø ved å kaste dritten over på andre han er ideologisk motstander av.

Zarathustra
Zarathustra
3 måneder siden

Breivik gikk fra kristensionist og kanskje med koblinger til mossad som mange mener til nasjonalsosialist og odinistisk religiøs… Lukter falsk flagg nok engang. Hiver fokuset fra det «høyreekstreme» til det nasjonalsosialistiske som forventet. Öberg er veldig god til å snakke for seg og gjør det alltid veldig bra men koblingen til Breivik sirkuset som preges av sensur og manipulasjon kan lett diskuteres om det var en god avgjørelse å ta.