Hjem Nyheter Europa EU-parlamentariker: «Orbán vil bruke koronakrisen til å styrte demokratiet»

EU-parlamentariker: «Orbán vil bruke koronakrisen til å styrte demokratiet»

3

EU En EU-parlamentariker fra det svenske Centerpartiet anklager Viktor Orbán for å ville innføre diktatur i Ungarn gjennom et nytt lovforslag som motiveres med kampen mot koronaepidemien.

Den kvinnelige journalisten og Europaparlamentarikeren for det svenske Centerpartiet, Abir Al-Sahlani, anklager i en debattartikkel Ungarns statsminister Viktor Orbán for å forsøke å innføre et autoritært styre som minner om diktatur, gjennom et nytt lovforslag til parlamentet.

Etter en kort redegjørelse om hvordan kampen mot koronaepidemien drives i forskjellige land samt i USA, anklager Al-Sahlani Ungarn og dets regjering for å fullstendig unnlate å bekjempe epidemien for å i stedet «jobbe for å svekke det allerede hardt nedbrutte demokratiet».

Hun skriver i debattartikkelen:

Landets populistiske statsminister Viktor Orban har gjennom en foreslått lovendring tatt tilfellet i akt og gitt seg selv mer makt og parlamentet mindre, men påskudd at det kreves mot smittespredningen … Orban [velger] å ta tilfellet i akt og gjør staten mer autoritær.

Al-Sahlani antyder således at lovendringen ikke foreslås med hensikt å forsterke landets innsats i kampen mot pandemien gjennom å muliggjøre kraftfulle beredskapskrefter for regjeringen, men at det gjøres med hensikt å skape et diktatur.

En annen del av debattørens kritikk mot lovforslaget gjelder at det i et demokrati må «finnes et fungerende ansvarskrav», uten at hun gjør noen sammenliknelse med i hvilken utstrekning politikere og tjenestemenn kreves ansvar i et liberalt demokrati som Sverige.

I en oppsummering av sin kritikk mot Orbáns lovforslag understreker Al-Sahlani at det dels gir presidenten mulighet til å «ensom kunne styre landet uten parlamentarisk kontroll i ubestemt tid», dels at det kriminaliserer «spredning av såkalte falske nyheter».

EU-parlamentarikeren avslutter med å oppfordre EU til å handle mot Ungarn ved å true med inndragelse av økonomisk støtte.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Fantomet
Fantomet
2 år siden

Hvilket demokrati? Orbàn er en politisk ledestjerne i Europa.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Jeg tør minne om en definisjon av demokratiet nåtildags, av en stor poet: “Democracy is now currently defined in Europe as a ‘country run by Jews,’”
— Ezra Pound

Orban forsøker bare, innenfor rammen av dette møllspiste systemet, å beskytte Ungarn og dets folk fra fremmedinvasjon og koronasmitte. Slik det burde ha vært hos oss også.

Kim Larsen
Kim Larsen
2 år siden

Stå på Orban. Om ikke EU liker det så gjør du det riktig hehe