Hjem Nyheter Europa EU-parlamentariker: «Orbán vil bruke koronakrisen til å styrte demokratiet»

EU-parlamentariker: «Orbán vil bruke koronakrisen til å styrte demokratiet»

3

EU En EU-parlamentariker fra det svenske Centerpartiet anklager Viktor Orbán for å ville innføre diktatur i Ungarn gjennom et nytt lovforslag som motiveres med kampen mot koronaepidemien.

Den kvinnelige journalisten og Europaparlamentarikeren for det svenske Centerpartiet, Abir Al-Sahlani, anklager i en debattartikkel Ungarns statsminister Viktor Orbán for å forsøke å innføre et autoritært styre som minner om diktatur, gjennom et nytt lovforslag til parlamentet.

Etter en kort redegjørelse om hvordan kampen mot koronaepidemien drives i forskjellige land samt i USA, anklager Al-Sahlani Ungarn og dets regjering for å fullstendig unnlate å bekjempe epidemien for å i stedet «jobbe for å svekke det allerede hardt nedbrutte demokratiet».

Hun skriver i debattartikkelen:

Landets populistiske statsminister Viktor Orban har gjennom en foreslått lovendring tatt tilfellet i akt og gitt seg selv mer makt og parlamentet mindre, men påskudd at det kreves mot smittespredningen … Orban [velger] å ta tilfellet i akt og gjør staten mer autoritær.

Al-Sahlani antyder således at lovendringen ikke foreslås med hensikt å forsterke landets innsats i kampen mot pandemien gjennom å muliggjøre kraftfulle beredskapskrefter for regjeringen, men at det gjøres med hensikt å skape et diktatur.

En annen del av debattørens kritikk mot lovforslaget gjelder at det i et demokrati må «finnes et fungerende ansvarskrav», uten at hun gjør noen sammenliknelse med i hvilken utstrekning politikere og tjenestemenn kreves ansvar i et liberalt demokrati som Sverige.

I en oppsummering av sin kritikk mot Orbáns lovforslag understreker Al-Sahlani at det dels gir presidenten mulighet til å «ensom kunne styre landet uten parlamentarisk kontroll i ubestemt tid», dels at det kriminaliserer «spredning av såkalte falske nyheter».

EU-parlamentarikeren avslutter med å oppfordre EU til å handle mot Ungarn ved å true med inndragelse av økonomisk støtte.

3
Delta i debatten

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kim LarsenProverbs 26:11Fantomet Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Fantomet
Fantomet

Hvilket demokrati? Orbàn er en politisk ledestjerne i Europa.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11

Jeg tør minne om en definisjon av demokratiet nåtildags, av en stor poet: “Democracy is now currently defined in Europe as a ‘country run by Jews,’”
— Ezra Pound

Orban forsøker bare, innenfor rammen av dette møllspiste systemet, å beskytte Ungarn og dets folk fra fremmedinvasjon og koronasmitte. Slik det burde ha vært hos oss også.

Kim Larsen
Kim Larsen

Stå på Orban. Om ikke EU liker det så gjør du det riktig hehe