Hjem Nyheter Norge Nordmann dømt til fengsel for ytringer på Facebook

Nordmann dømt til fengsel for ytringer på Facebook

2

YTRINGSFRIHET Kommentarer og meninger på sosiale medier er nå blitt fengselsfeller også i norsk rettsvesen, etter en fellende dom i Høyesterett.

Bilde: Dommerklubbe. Foto: Jonund (CC BY-SA 3.0)

Sosiale medier kan bli til fengselsfeller om folk kommenterer meninger rundt hårsåre tema og ytrer seg rett fra levra, også i den ultratolerante tidligere ytringsfrihetshøyborgen Norge.

I norsk høyesterett ble en mann på 53 år nettopp dømt til bot på 15 000 kroner og 15 dager betinget fengsel, da dommerne konkluderte med at fire av ytringene hans til en transperson på Facebook kunne bedømmes å være «hatefulle ytringer mot utsatte minoriteter» ifølge straffeloven § 185.

Forsvareren til den ytringsdømte facebookbrukeren la ifølge statsadvokat Rudolf Christoffersen frem at det måtte være en høyere terskel rundt det å ytre seg rundt folks seksualitet og kjønn, enn omkring etnisitet og hudfarge. Statsadvokaten mente derimot tvert imot, at «alle grupper må omfattes og beskyttes likt mot hatefulle ytringer», og temaet ble visstnok til store diskusjonsrunder i retten.

Tidligere hadde mannen blitt dømt for denne saken i tingretten og lagmannsretten og tok det således til høyesterett.

At han til slutt også tapte der, påpeker statsadvokaten at det gir «et tydelig signal om hva som er innenfor ytringsfriheten og ikke», skriver NRK.

Ulovlige ytringer i Norge

Kritiske ytringer mot for eksempel politikere, folks seksualitet og kjønn i Norge er således blitt et juridisk mineteppe og fengselsfelle på samme måte som i Sverige og USA, og NRK omtaler høyesterettsdommen som «historisk».

Ifølge internettpolitiet nettpatruljen, kan «hatefulle ytringer» og derav brudd på § 185 være «å true eller håne noen, fremkalle frykt, hat og forfølgelse på grunn av hudfarge, etnisk opprinnelse, seksuell orientering, livssyn, kjønnsuttrykk eller funksjonsevne» (utheving Frihetskamp).

Det gjenstår å se i norsk rettsvesen om det å komme med hatefulle ytringer og epitet mot personer med livssynet nasjonalsosialisme blir bedømt like hardt i retten som det å ytre for eksempel noe kritisk mot transpersoner som man leser i sakens tilfelle over.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
1 måned siden

Hatkriminalitet my ass! LHBTQ må tåle mer, da de i stor grad selv har valgt å leve som avvikere, mens brune og svarte ikke kan noe for sin hudfarge men derimot for kriminelt avvik. Når nasjonalister får slengt i trynet både «nazi» og «rasist» – uten at det gjør meg noe særlig – da bør seksuelt perverterte tåle det samme. Jeg ser bort fra direkte trusler mot liv og helse, selvsagt.

Moderne kjetter
Moderne kjetter
1 måned siden

Hverdagshelter som denne mannen blir forfulgt av myndighetene for å si det nittini prosent av oss tenker når vi ser slike «trans»-skapninger ute i offentligheten. Gjennom disse «hatlovene» skal folk skremmes inn i sine små fryktbobler der de utgjør en minimal trussel mot den nasjonsnedbrytende agendaen som føres – men myndighetene leker samtidig med ilden ved å skape en trykkokereffekt i befolkningen. Jeg håper jeg opplever dagen dette terrorregimet styrtes og de ansvarlige får kjenne folkets oppsamlede vrede.

Svært godt poeng i bunnen av artikkelen, forresten.