Hjem Nyheter Nytt økonomisk samarbeid mellom India og Russland på gang

Nytt økonomisk samarbeid mellom India og Russland på gang

1

ØSTEN For å omgå SWIFT-sanksjonene mot Russland holder landet på å sette opp et nytt betalingssystem med India, som er verdens sjette største økonomi.

Temabilde: Indias statsminister Narendra Modi og Russlands president Vladimir Putin ved et tidligere møte. Foto: kremlin.ruCC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Som et ledd i vestens sanksjoner mot Russland ble syv russiske banker avstengt fra det såkalte SWIFT-systemet – et internasjonalt betalingssystem som muliggjør sikre og raske transaksjoner.

Målet var å gjøre det vanskeligere for Russland å handle med omverden, siden SWIFT har blitt en standard for hvordan penger overføres fra land til land.

Men nå holder Russland på å forhandle frem et alternativt system med India, som er verdens sjette største økonomi, rapporterer RT.

Under torsdagen besøkte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov India for å forhandle om detaljene, som innebærer at den russiske valutaen rubel skal kunne overføres til en indisk bank som deretter veksler pengene til indiske rupies og omvendt.

På denne måten kan India fortsette å handle olje, våpen og andre produkter av Russland på en smidig måte tross att landet er i høy utstrekning avstengt fra SWIFT.

Russland foreslår også at India implementerer sitt eget betalingskortsystem med Russland slik at landenes respektive betalingskort kan anvendes uhindret hos hverandre. Dette for å omgå VISA og Mastercards sanksjoner mot Russland.

Ifølge RT eksporterte India varer for 3,3 milliarder dollar til Russland i fjor, fremfor alt legemidler, te og kaffe. Russland skal samtidig ha eksportert våpen og forsvarsmaterialer, mineraler, gjødsel, metaller og edelsteiner til India til en verdi av 6,9 milliarder dollar.

India har blitt hardt presset av vesten om å tilslutte seg de omfattende sanksjonene som rettes mot Russland etter landets invasjon av Ukraina. Men hittil har India ikke vist noen interesse av å delta.

Samtidig kommer signaler fra Russland om at man planlegger å innføre et system der all handel med landet skal gjøres i rubel. Nylig varslet Vladimir Putin at «mindre vanlige land» fra og med i morgen må betale for russisk gass i rubel, noe som blant annet inkluderer Tyskland som er særdeles avhengig av russisk gass.

Dette skulle styrke den russiske valutaen og gjøre de vestlige sanksjonene mot landet betydelig mer ineffektive.

I et innlegg på Telegram skrev nylig det russiske parlamentets talsmann Vyacheslav Volodin:

Om du vil ha gass, bla opp rubels. Dessuten skulle det være rett og riktig, der det er til stor fortjeneste for vårt land, å utvide listen av eksportprodukter som prissettes i rubel til å inkludere: gjødsel, korn, mat, olje, kål, råolje, metaller, virke med flere.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
1 måned siden

Effektive mottiltak fra Russlands side, sammen med Kina og nå India, mot land som sanksjonerer på alle mulige måter pga militæraksjonen i Ukraina. Sanksjonspolitikk kan nok plage og smerte, men særlig effektivt har det sjelden vært, historisk. USA, EU og NATO fremstår som temmelig rådløse og svake, i forhold til et Russland som var godt forberedt, militært og psykologisk.