Hjem Nyheter USA øker presset på Europa for å eskalere sanksjonene mot Russland

USA øker presset på Europa for å eskalere sanksjonene mot Russland

USA Høytstående medlemmer av det amerikanske finansdepartementet truer flere europeiske land med økonomiske represalier skulle de fortsette å jukse på sanksjonsregimet.

Illustrasjonsbilde. Freesvg.org, (CC0 1.0).

To prominente medlemmer av det amerikanske finansdepartementet planlegger et besøk til Europa denne måneden for å sikre at sanksjonsregimet mot Russland opprettholdes, ifølge Fortune. De to er Liz Rosenberg og Brian Nelson, begge spesialister i «sanksjoner og finansiering av terrorisme».

Rosenberg og Nelson vil besøke Tyskland, Italia og Sveits og ta med seg etterretning om mulige aktører som ikke har overholdt sanksjonsregimet, samt medbringe trusler om at disse også vil sanksjoneres hvis de amerikanske kravene ikke møtes, ifølge en anonym samtale mellom et medlem av finansdepartementet og reportere.

Ifølge samtalen har de to planer om å bringe et budskap om at deres verter har de følgende to valgene:

«1. Fortsett å tilby Moskva materiell støtte eller 2. Fortsett å handle med land som utgjør 50% av den globale økonomien.»

Hvordan Europa vil respondere til ultimatumet er usikkert, ifølge Antiwar, da enkelte EU-land har uttrykt et ønske om å fjerne sanksjoner rettet mot den hviterussiske gjødselindustrien. Det er også et åpent spørsmål om et enda strengere sanksjonsregime kan true korneksportavtalen mellom Ukraina og Russland i Svartehavet, da Russland har truet med å avslutte avtalen hvis sanksjoner skulle føre til at Russland ikke kan profittere på den.

Ukraina står for 10% av verdens hvetemarked, og en terminering av korneksportavtalen ville føre til hungersnød i flere land.

Sanksjonsregimet har så langt hatt store konsekvenser for Europas økonomier, primært på grunn av økende energipriser, og euroen har falt i verdi i forhold til den amerikanske dollaren nærmest kontinuerlig siden krigens begynnelse.