Hjem Nyheter Norge 1 300 år gamle ski funnet i Reinheimen

1 300 år gamle ski funnet i Reinheimen

0

ARKEOLOGI Et skipar fra 700-tallet er funnet ved Digervarden i Reinheimen nasjonalpark. Én ski ble funnet i 2014, før den andre ble funnet nå i år. Tidligere er det funnet pilspisser, klær og runepinner i dette området. De eldste pilspissene er datert til å være 6 000 år gamle, altså fra steinalderen.

Foto: Oppland Fylkeskommune

Nasjonalparkene Reinheimen, Breheimen og Jotunheimen har lenge tilkjennegitt verdifull arkeologisk informasjon som viser utstrakt aktivitet og menneskelig tilstedeværelse i landet helt tilbake til steinalderen. Hundrevis av artefakter blir funnet hvert år i disse områdene. Funnet av skiparet gir dermed ingen betydelig ny arkeologisk innsikt, men det gir en indikasjon på utstrekningen av menneskelig aktivitet i landet på det tidspunktet, så vel som de teknologiske forutsetningene de hadde, som hjelp og som begrensning. Skiløperen er derimot enda ikke funnet.

Med funnet oppstår det naturligvis også nye spørsmål og problemstillinger for arkeologene. «Hva skjedde med skiløperen? Hvem var han? Og hvem setter igjen skia sine langt innpå fjellet?», spør arkeolog i Innlandet fylkeskommune, Espen Finstad. Han bekrefter at det var ferdselsruter i området på denne tiden, og at skiløperen mest trolig var en jeger som kanskje kom ut for en ulykke eller dårlig vær.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg