Hjem Nyheter Norden 90 prosent hadde høye verdier av ulovlige sprøytemidler i urinen

90 prosent hadde høye verdier av ulovlige sprøytemidler i urinen

HELSE 90 prosent av danske barn og mødre hadde et høyt innhold av sprøytemidler i sin urin, viser ny undersøkelse. Professor og forsker frykter det vil skade intelligensen til kommende generasjoner.

Sprøytemidler

Resultatene fra en fersk dansk undersøkelse utført på 300 barn og mødre i Danmark, viser at 90 prosent av deltakerne hadde et høyt innhold av sprøytemidler i sin urin.

Professor i miljømedisin og forskningsleder ved Syddansk universitet, Philippe Grandjean, anser funnet som urovekkende og frykter det kan skade intelligensen til kommende generasjoner.

– Det er alarmerende at vi har et såpass høyt innhold av sprøytemidler i Danmark. Jeg frykter at dette vil skade intelligensen hos den kommende generasjonen.

Forskerne bak undersøkelsen har målt konsentrasjonen av en gruppe plantevernmidler som benyttes i jordbruket hos 144 danske skolebarn og 145 mødre. De fleste undersøkte midlene er forbudt i Danmark, og forskerne konkluderer derfor med at funnene må komme fra frukt og grønt som er importert.

Helle Raun Andersen, rektor i miljømedisin og medforfatter til studien, sier at danske myndigheter bør arbeide for å få senket EUs grenseverdier for plantevernmidler i maten. Danske myndigheter, som har bestilt studien, anser dog at det nåværende regelverket er strengt nok og at eksponeringen er uproblematisk.

Kilde:
Höga halter av gifter i barns urin