Hjem Nyheter Globalt Bekreftet: Det amerikanske militæret overvåker landets befolkning via telefonapper

Bekreftet: Det amerikanske militæret overvåker landets befolkning via telefonapper

OVERVÅKNINGSSAMFUNNET Den amerikanske militære etterretningsmyndigheten bekrefter i en PM at de kjøper kommersielle databaser fra ulike telefonapper, med formål å overvåke befolkningen.

Den amerikanske militære etterretningsmyndigheten (DIA) bekrefter at de kjøper data fra kommersielle databaser med formål å overvåke befolkningen. Dette skriver myndigheten i en PM til den demokratiske senatoren Ron Wyden fra Oregon.

Persondataene selges ofte av IT-selskapene til mellomledd, som i sin tur selger informasjonen til myndigheter.

Formelt kreves det at myndigheten må ha en god grunn til å innhente slike data. Det har senere vist seg at de har sett bort fra kravet. I stedet har de vilkårlig innhentet for eksempel posisjonsdata, søkehistorikk og annen data fra forskjellige telefonapper, også fra helt vanlig folk.

DIA har kunnet spore folks nøyaktige posisjoner og deres tidligere bevegelsesmønster via deres mobiltelefoner. Det gjelder også mobilbrukere utenlands, som DIA er interesserte av å innhente informasjon om.

Senator Wyden uttrykker til senatet at han ytterligere vil markere mot DIA, for å slå ring om amerikaneres integritet. Videre fordømmer Wyden de tilfellene der myndigheter uten å følge loven har kjøpt amerikaneres data fra private aktører, noe senatoren beskrev som «uakseptabelt».