Hjem Nyheter Europa Bønder som protesterer mot nye miljøregler blir skutt på av politiet

Bønder som protesterer mot nye miljøregler blir skutt på av politiet

2

LANDBRUKSPROTESTER De nederlandske bøndenes opprør mot nye miljøregler, som truer levebrødet deres, eskalerte tirsdag da politiet åpnet ild mot demonstranter i en traktor.

Caroline van der Plas – grunnlegger og nåværende partileder for Bonde-Borgerbevegelsen (BBB) Foto: Facebook

Nederlandske bønder har siden mandag sperret supermarkeder, distribusjonssentre og veier som svar på regjeringens vedtatte tiltak for å redusere nitrogenutslippene i landet.

Tirsdag kveld avfyrte politiet i den nordlige delen av landet skudd mot traktorkjørende bønder som protesterte mot de nylig vedtatte miljørestriksjonene, som de mener ødelegger deres evne til å forsørge seg selv. Politiet har på sin side uttalt at de ble tvunget til å reagere på en «truende situasjon» da bønder som kjørte i en traktor forsøkte å presse seg forbi en blokade for å ta seg inn på en motorvei i provinsen Friesland – og dermed nektet å stoppe for politi.

Politiet i Friesland rapporterer at mens skytingen deres resulterte i at en enkelt traktor ble truffet av et skudd så ble ingen skadet. Tre mistenkte demonstranter skal ha blitt arrestert på det tidspunktet. «Rijksrecherche», den nederlandske regjeringens interne etterforsker, har kunngjort at de har til hensikt å starte en utredning av hendelsen, gitt at politiet avfyrte våpnene sine.

«Dere tar ikke brødet fra munnen vår ustraffet»

Kjernen av demonstrantenes sinne er de såkalte målene som regjeringen vedtok forrige måned med den hensikt å redusere mengden av skadelige nitrogenforbindelser innen 2030. Landets regjering mener at reduserte utslipp av nitrogenoksider fra husdyrgjødsel og fra ammoniakk i gjødsel er avgjørende. Det hevdes videre at husdyrholdet i landet må reduseres med 30%.

Høyintensiv avl av kyr, griser og andre dyr anses å ha gjort Nederland til en europeisk leder innen utslipp av disse stoffene. En varm byggesektor, samt godt trafikkerte veier vurderes å sterkt bidra til problemet. Nederlandske og europeiske domstoler har de facto beordret den nederlandske regjeringen til å ta tak i problemet. Bøndene opplever at de er blitt urettferdig pekt ut og kritiserer regjeringens tilnærming.

Forrige ukes protester har fått bred støtte fra landbruksorganisasjoner, men anses ikke å ha vært sentralt organisert. Tidligere protester har inkludert «avsporede» demonstrasjoner utenfor hjemmene til politikere og lovgivere – hvilket har ført til fordømmelser fra statsminister Mark Rutte, og ifølge meningsmålinger redusert allmenhetens støtte til bøndenes sak.

I 2020 vedtok den nederlandske regjeringen en nasjonal fartsgrense på 100 kilometer i timen i et forsøk på å redusere utslippene.

Krisedebatt etterlyst

Parlamentsmedlem, samt grunnlegger og nåværende partileder for Bonde-borgerbevegelsen (BBB) ​​Caroline van der Plas har på grunn av hendelsene den siste uken understreket alvoret av utviklingen og etterlyst en «krisedebatt» med statsminister Mark Rutte og justis- og sikkerhetsminister Dilan Yeşilgöz -Zegerius.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Atle
Atle
2 måneder siden

Velkommen til det grønne helvetet og værre skal det bli. https://youtu.be/y-LXw7L1xTc

J.H
J.H
2 måneder siden

Syke tilstander i verden i dag. Dyr har altså blitt et «samfunnsproblem», «kjøtt er et problem, insekter er fremtidens mat», osv. Dette kommer til å bli sykere og sykere helt til folket samlet tar til våpen og fjerner de psykopatene fra makten. De stopper ikke av seg selv.