Hjem Nyheter Utenriks Bygger barrikader i påvente av avgjørelse i Ferguson-saken

Bygger barrikader i påvente av avgjørelse i Ferguson-saken

USA: Amerikansk politi frykter nye opptøyer når det skal avgjøres om man tar ut tiltale mot politimannen som skjøt og drepte Michael Brown i Ferguson. Nå bygger de barrikader utenfor rettsbygningen.

112314_ff_fergusson_640-460x258_ny

Som Frihetskamp tidligere har rapportert om, oppstod det opptøyer, plyndring og hærverk i Ferguson, og flere andre forsteder til St. Louis, etter den svarte 18-årige Michael Brown ble skutt og drept av politimannen Darren Wilson lørdag den 9. august i år. Opptøyene ble begått av store grupper svarte ungdommer, og varte i over én uke.

978x11-460x258_ny

Bygger barrikader – frykter nye opptøyer
Myndighetene i St. Louis frykter nå nye opptøyer i sammenheng med at en storjury skal avgjøre hvorvidt man skal ta ut tiltale mot politimannen som skjøt Brown. Guvernøren har erklært unntakstilstand, 1000 bevæpnede politimenn står klare og nasjonalgarden er mobilisert. Utenfor rettsbygningen er sikkerheten trappet opp, og politiet har begynt å bygge barrikader.

Pågrepet med rørbomber
To menn, tilhørende en militant gruppe, ble fredag morgen pågrepet. Ifølge FBI skal mennene kunne knyttes til både skytevåpen og rørbomber.

– To menn er mistenkt for å ha kjøpt eksplosiver som de planla å bruke under demonstrasjoner etter at domstolen har kommet med sin avgjørelse mot politimannen Michael Brown. De ble arrestert fredag og er mistenkt for brudd på føderale våpenlover, sier en anonym FBI-kilde.

140817_ferguson_gty_328-460x254_ny

Bakgrunnen – drapet på Michael Brown
Michael Brown og hans venn Darion Johnson var på vei hjem da de ble stoppet av politimannen Darren Wilson og kollegaen hans, og fikk tilsnakk fordi de gikk midt i veien. Brown og Johnson var på dette tidspunktet ettersøkt, da de tidligere på dagen hadde ranet en matbutikk og truet de ansatte med vold. Da politimennene oppdaget dette, tilkalte de hjelp fra ytterligere politimenn.

Michael Brown fanget på film da han ranet en matbutikk.
Michael Brown fanget på film da han ranet en matbutikk.

På dette tidspunktet lente Brown seg inn i bilen forsøkte å ta fra Wilson tjenestevåpenet. I bråket og slåsskampen som oppstod skal Brown ha slått Wilson gjentatte ganger i ansiktet. Wilson fikk avfyrt to skudd, hvorav ett traff Brown i hånden.

Brown forsøkte å løpe fra stedet, men politimannen beordret ham til å stoppe og skjøt varselsskudd i luften. Brown stoppet, snudde og forsøkte igjen å angripe Wilson. Det var da Wilson, som fryktet for sitt eget liv, avfyrte skuddene som drepte Brown.

Skjev fremstilling i media
Darren Wilson har vært politimann i over fem år uten anmerkning og har tidligere fått utmerkelse for heltmodig oppførsel i tjeneste. Michael Brown, som i internasjonal media ofte fremstilles som en liten uskyldig svart tenåring som ble offer for en «rasistisk» hvit politimann, var nesten to meter høy, veide over 130 kilo, sympatiserte eller var medlem av den kriminelle gjengen Bloods, og hadde tidligere på dagen brutalt ranet en matbutikk. Han gikk til angrep på en politimann og slo han til blods. Obduksjonsrapporten har også vist at Brown var påvirket av narkotika.

Kilder:
Tatt med eksplosiver før avgjørelse mot Ferguson-politimann
Politiet bygger barrikader før Ferguson-avgjørelse
FBI pågrep to bombe-mistenkte i Ferguson
VG og NTB lyver om politidrapet på Michael Brown