Hjem Nyheter Norden Danmarks tidligere forsvarsminister mistenkes for landsforræderi

Danmarks tidligere forsvarsminister mistenkes for landsforræderi

1

SPIONASJE Tidligere forsvarsminister i Danmark, Claus Hjort Fredriksen, meddelte på fredag at han er mistenkt for å ha overlevert «statshemmeligheter».

Claus Hjort Fredriksen. CC BY-SA 3.0 [email protected] Commons

I 2020 kunne et flertall nordiske medier avsløre at den danske militære etterretningstejnesten, Forsvarets Etterretningstjeneste (FE), har bistått sine amerikanske kolleger i NSA med å spionere på blant annet svenske politikere, tjenestemenn og foretak. FE gav den amerikanske signalspaningsmyndigheten ubegrenset tilgang til de fiberoptiske kablene som ledes gjennom dansk territorium, hvilket gav dem mulighet til å avlytte all internett-trafikk som passerte Danmark.

Operasjon Dunhammer

Kort tid etter at Edward Snowden avslørte for verden hvor omfattende det amerikanske signalspaningsprogrammet egentlig var, innledet FE en internutredning for å undersøke hvor stor NSA-spionasjen i de danske kablene var. Man gav utredningen kodenavnet Dunhammer, kun et fåtall personer var innblandet i utredningen, deriblant den daværende sjefen for FE, Lars Findsen.

Utredningen slo fast at i årene 2012–2014 hadde NSA avlyttet et stort antall politikere i europeiske land, deriblant Sverige, Norge, Tyskland og Frankrike. De tre sistnevnte landene er rent offisielt alliert med USA gjennom krigsalliansen NATO. Sverige er ikke offisielt en del av NATO, men har på tross av det et dypt og nært militært samarbeid med USA.

Avsløringer og mistanker om lovbrudd

I fjor høst ble den tidligere sjefen for FE, Lars Findsen, fengslet på mistanke om landsforræderi. Ytterligere personer ble meddelt mistanke om lovbrudd. Utredningen og fengslingen var omgitt av et stort hemmelighetskremmeri, og at det var den tidligere sjefen som ble fengslet ble ikke avslørt før i januar 2022. Mistankene mot Findsen oppgis å være at han har lekket informasjon til medier angående den omfattende amerikanske spionasjen mot europeiske allierte.

Den siste personen til å mistenkes for lovbrudd i den danske spionfloken viste seg nå å være Claus Hjort Fredriksen, tidligere forsvarsminister fra det liberale partiet Venstre. Ministerens lovbrudd skal være at han overfor medier bekreftet at FE hadde medvirket til den amerikanske spionasjen til en journalist.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
4 måneder siden

Sitter her og krysser fingrene og venter på artikkel: Norges statsminister siktet for lands- og folkeforræderi.