Hjem Nyheter Delhi: Kunstig regn skal rense den giftig luften

Delhi: Kunstig regn skal rense den giftig luften

MILJØ Den indiske regjeringen forventes å ta en beslutning om kort tid om klarsignal eller forbud mot storskala produksjon av kunstig nedbør for luftrensingsformål.

Høstsmog i Delhi (Skjermbilde: WION)

Hver høst i de nordlige delene av India og Pakistan tykner den usunne smogen. Betydelige deler av befolkningen synes det er vanskelig eller vanskeligere å puste, og mange har rennende øyne. Fenomenet oppstår når luftpartikler fra trafikk, industri, kullkraftverk og landbruk presses ned på bakken på grunn av den lave temperaturen. De hardest rammede områdene i de rammede delstatene er de største byene, inkludert hovedstaden Delhi i delstaten Uttar Pradesh.

I både India og Pakistan undersøkes nå mulighetene for å begrense smogen ved hjelp av kunstig regn indusert ved tilsetning av kaliumjodid eller sølvjodid fra fly til skyer – en teknikk som tidligere har blitt brukt hovedsakelig i krigføring, for eksempel av USA i Vietnamkrigen for å gjøre livet vanskelig for motstandersidens geriljakrigere ved å forlenge perioden med monsunregn, men som nå også er testet for regnfremstillingsformål i Pakistans Punjab-provins. Mens deler av det vitenskapelige samfunnet har store forhåpninger om at denne teknologien vil kunne forbedre luftkvaliteten i følsomme områder betydelig i fremtiden, påpekes det andre steder at dette er en kostbar teknologi hvis langsiktige miljøpåvirkning er ukjent.

Det største antallet forskere i et enkelt land med urokkelig entusiasme for denne teknologien, kalt skysåing, anslås å være i India, hvor en stor gruppe av dem ved Indian Institute of Technology i Kanpur for tiden venter på en regjeringsbeslutning om hvorvidt de skal gi klarsignal for storskala anvendelse av denne metoden i India, hvis hovedstad er den mest luftforurensede byen i verden.

– Skysåing er en intervensjon rettet mot pusterom, sier Sachchida Nand Tripathi, professor ved IIT Kanpur som er involvert i regnproduksjonsprosjektet, til Financial Times .

– Når du har en slik situasjon, når du har flere uker med en AQI-verdi over 400, så tilbyr metoden en uunnværlig hjelp, som det ville være galt å nekte.

I den indiske debatten er det imidlertid også mange som håper på en avvisning fra regjeringen i skysåingsspørsmålet.

– Det regjeringen prøver å gjøre er, nummer én, å se ut som de gjør noe, sier Jyoti Pande Lavakare, en aktivist for ren luft, til avisen.

– Nummer to, senk disse giftige nivåene av forurensning midlertidig – i form av en brannslukningsmodus når de blir et spørsmål av politisk betydning.

Internasjonal oppmerksomhet rettet mot Indias luftforurensning har blitt en kilde til forlegenhet for statsminister Narendra Modis regjering. Under denne månedens cricket-VM, hoppet spillere fra Sri Lanka, Bangladesh og England over treningsøkter eller brukte astmainhalatorer for å takle innånding av forurenset luft.

Vitenskapelig bevis på effektiviteten av værskiftende inngrep er begrenset, men indiske myndigheter hevder at tidligere skysåing rundt monsunsesongen har hatt en viss suksess ved å øke nedbøren i tørkeutsatte områder. Gitt klarsignal fra regjeringen, håper forskere ved IIT Kanpur å så rundt 300 kvadratkilometer sky over Delhi innen utgangen av neste måned, men er klar over at realiseringen av denne planen krever de riktige fuktighetsnivåene i de kommende ukene.

Indias regjering lanserte et nasjonalt program for ren luft i 2019, og hevder nå å ha hatt en viss suksess med å redusere forurensningsnivået i Delhi og andre steder. Men en rekke andre trinn, fra såkalte smogtårn designet for å rense nærliggende luft til lenge forsinkede planer om å rense utslipp fra kraftverk, har gjort lite for å lette på krisen.